Crònica
Cultura 11/02/2017

Kase O, llarga vida al rei de la corona eterna

'El círculo' és el disc de rap en castellà que ha generat una expectació més alta. Kase O el va presentar aquest divendres a la sala Razzmatazz

Jordi Garrigós
2 min
Kase O, a la sala Razzmatazz

BarcelonaHi ha pocs artistes que hagin dominat tan rotundament un gènere com Kase O amb el rap espanyol. De fet, han hagut de passar un parell de generacions de MC's perquè apareguin noms que li discuteixin el poder de convocatòria i referencialitat (Dellafuente i, sobretot, C Tangana), ja que als rivals que s'havia trobat les darreres dues dècades els va faltar constància (Juan Solo, Mucho Muchacho) o regularitat (Tote King). Durant quasi 20 anys s'ha acostumat a viure com a líder indiscutible del hip-hop estatal, ha estat més temps rei que vassall, així que quan un monarca tan absolutista com Javier Ibarra (nom que figura al seu DNI) presenta el seu primer disc signat en solitari, l'expectació és màxima, la més alta que ha generat mai un disc de rap en castellà. A Barcelona no es va fer l'excepció i es van esgotar de seguida les entrades per a la doble presentació d''El círculo' a la Sala Razzmatazz.

Divendres Kase O volia demostrar que tot el que s'ha passat mesos assegurant en entrevistes era cert: ha esborrat antics himnes de batalla i embriaguesa ('Ballantains', 'Mierda', 'Virtuosos' o 'A solas con un ritmo') per centrar-se en un rap més madur i acurat a una persona que s'acosta als 40. Ibarra ho va avisar només començar l'espectacle i així va ser, va sonar gairebé tot el seu darrer disc, començant amb 'Intro (El círculo)' i acabant amb l''Outro'. Entremig, el senzill d'avançament, la pamfletària 'Esto no para', la vuitantera relació sexual de 'Mitad y mitad', la introspectiva –i ploranera– 'Basureta' i una excel·lent 'Mazas y catapultas' van ser-ne els moments més destacables.

Amb una concurrència absolutament entregada al messies, Kase O va tenir temps de deixar algunes ombres (una espiritualitat un pel ridícula per ingènua) i moltes virtuts: 'punch' innat, domini total d'escena –coreografies incloses–, empatia absoluta amb la parròquia i recórrer a la nostàlgia justa, però determinant, en ajuntar a l'escenari la formació completa de Violadores del Verso (Sho Hai, Lírico, R de Rumba i el mateix Ibarra) per interpretar 'Vivir para contarlo'. Han passat 18 anys des que Kase O presentava el primer disc de Doble V a la Sala Apolo, i ahir hi havia menys fum a platea i més canes a l'escenari, però una cosa no canvia: el rei segueix sent el rei.

stats