Premis literaris
Cultura 12/12/2012

Carod-Rovira presenta 'La passió italiana' a València

El llibre, una mena de quadern de viatges que barreja memòries i prosa lírica, ha guanyat el premi Octubre 2012. Carod-Rovira va tenir la idea en una cel·la de la presó Model fa gairebé quatre dècades, al costat de l'advocat Josep Solé i Barberà

Acn
2 min
Josep-Lluís Carod-Rovira

ValènciaJosep-Lluís Carod-Rovira ha definit aquest dimarts el seu llibre, 'La passió italiana' (Edicions 3i4), com un recorregut pels seus llocs de la memòria per "reconstruir una arquitectura de complicitats i proximitats entre els Països Catalans i Itàlia". L'autor ha presentat a València en roda de premsa el llibre, guanyador del Premi Octubre 2012, i ha explicant que es tracta d'una mena de quadern de viatges que barreja memòries, prosa lírica, retrats literaris i incursions en el món del cinema i la gastronomia. Carod-Rovira ha remarcat que està escrit d'una manera "fluida i didàctica" i cercant referents i connexions entre la cultura italiana i la catalana. "Algú del món de l'art m'ha dit que el llibre és molt plàstic, jo crec que allò que tenim en comú amb els italians és la nostra intensa i profunda i apassionada mediterraneïtat, aquest és un llibre molt vinculat al món de la llum, dels colors i les olors", ha dit sobre 'La passió italiana' l'exvicepresident de la Generalitat.

Carod-Rovira ha explicat que la idea del llibre neix en una cel·la a la presó Model l'any 1973 al costat de l'advocat Josep Solé i Barberà arran de l'afirmació d'aquest que "els catalans som una mena d'italians frustrats". Carod ha afegit que aquesta afirmació li va quedar "desada en un calaix de la memòria" i que ha donat lloc anys més tard a 'La passió italiana'.

Un espai comú

Segons ha explicat l'autor, el llibre recupera de la seva memòria llocs com Roma, Sicília, l'Alguer, Tabarca o la Mediterrània, com a espai comú, així com la passió per la cultura italiana, que ha estat una constant en autors de la cultura catalana com Josep M. de Sagarra, Narcís Comadira, Joan Francesc Mira o Josep Piera.

Presentat sota el pseudònim de Miquel Capella, nom del seu oncle, Josep-Lluís Carod-Rovira va guanyar el Premi Octubre 2012 amb 'La passió italiana', guardó compartit 'ex aequo' amb 'Hi ha morts que pesen cent anys', del valencià Tomàs Llopis.

stats