Cultura 24/01/2019

Feminisme i antiespecisme, a debat a Es Baluard

El museu ha acollit una xerrada que ha debatut si la lluita feminista ha de ser necessàriament antiespecista per ser igualitària

Kike Oñate
2 min
Conferència amb Ruth Toledano, Estela M. Díaz i Carme Buades

PalmaEl museu Es Baluard ha acollit aquest dijous una conferència sobre feminisme i antiespecisme, en la qual han intervingut Ruth Toledano, activista dels drets dels animals, editora del blog antiespecista 'El caballo de Nietzsche' a 'Eldiario.es' i creadora i impulsora de Capital Animal; la professora i activista Estela Díaz i la periodista Carmen Buades com a moderadora.

La xerrada, emmarcada en la mostra 'Ell i nosaltres' ha debatut si la lluita feminista ha de ser, necessàriament, antiespecista per ser igualitària. "Està malament menjar-se un altre ésser que té la capacitat de sentir", ha dit l'activista Díaz, qui considera que "cap causa social i política pot transformar el món seguint la idea de fer-ho individualment". A més, ha afegit que el feminisme és una resposta contra qualsevol autoritat, per això ha de ser antiespecista".

En aquest sentit, Buades ha conduït el debat per poder reflexionar sobre com s'entén l'antiespecisme dins el mateix moviment feminista. Toledano ha explicat que "la societat en general veu estrambòtica la nostra proposta, però també dins els nostres cercles –feministes–, i això m'entristeix". La principal raó és que no es veu com un factor "admissible", han explicat. Tot i això, "l'antiespecisme suma, no resta", ha afirmat l'editora d''El caballo de Nietzsche'.

"La violència contra els animals és un indicador per mesurar altres violències com la masclista, fins i tot l'FBI es fixa en aquestes anomalies", ha dit Toledano, afegint que "el 88% d'homes agressors masclistes als EUA han maltractat animals abans".

Per la seva banda, Díaz ha recordat que el veganisme s'està utilitzant com una eina per categoritzar les persones d'esquerres com a elitistes i s'està banalitzant. Per aquesta raó, "ara he de matisar i dir que som vegana moral perquè el capitalisme s'està apropiant de la idea", ha assegurat l'activista.

Finalment, Díaz ha conclòs afirmant que "molta gent assumeix la dieta vegana d'una manera egocèntrica, no ho fa per una causa que tingui en compte l'ecosistema". Toledano ha recordat que "les esquerres no poden deixar de qüestionar-se el nostre paper en relació amb els animals, perquè ara per ara és injust".

‘Ells i nosaltres’

El Museu d’Art Modern i Contemporani ofereix una mostra en la qual s’analitza l’evolució de la relació dels humans i els animals mitjançant projectes artístics contemporanis i obres històriques. D’aquesta manera, a l’exposició hi trobam peces d’artistes com Francisco de Goya, Joseph Beuys, Picasso, Miró, Miquel Barceló, Eulàlia Valldosera i Joana Vasconcelos, entre molts altres.

La mostra s’estructura al voltant de diferents reflexions discursives entre el món animal i les societats humanes, com poden ser les tradicions, l’alimentació, l’afecte, els oficis i els mites. Tot i que aquesta mostra es va inaugurar dijous passat, avui el museu presenta una nova 'Carte Blanche' sobre el complex cultural del museu, en aquest cas al col·lectiu d’arquitectes Formatting Architecture, integrat per Antoni Gelabert i Néstor Montenegro, que amb el nom d’'Invisible' proposen una sèrie d’instal·lacions efímeres.

stats