Cultura 16/07/2018

La UIB presenta el catàleg '40 anys, quaranta poetes, XL artistes'

El catàleg de l'exposició que commemora els quaranta anys de la institució acadèmica mostra l'obra de vuitanta artistes de tots els territoris de parla catalana

M. J. Ribas
2 min
El concert de l'orquestra de la UIB ha donat cloenda a l'acte a Can n'Oleo./ M.J. RIBAS

PalmaDilluns horabaixa s'ha presentat a Can Oleo la publicació '40 anys, quaranta poetes, XL artistes', que s'ha editat per commemorar els quaranta anys de la Universitat de les Illes Balears. Es tracta del catàleg d'una exposició itinerant que recull quaranta poesies maridades amb quaranta obres de pintura de diferents autors del territori de parla catalana. Així, hi ha representació artística de totes les illes, de Catalunya, de l'Alguer, de València i d'Andorra. Tant l'exposició com el catàleg han rebut el suport de la Fundació Baleària, la Conselleria de Cultura, el Consell de Mallorca i l'Institut d'Estudis Baleàrics. El projecte ha estat possible gràcies al comissari de l'exposició Antoni Torres i a Bàrbara Obrador i Catalina Morey, del servei d'activitats de la UIB.

La mosta i el catàleg, dels vuitanta creadors, units per la llengua comuna en un territori dispers, celebren els cinc segles de la creació dels estudis universitaris, amb la fundació de l'Estudi General Lul·lià, i els quaranta anys de la UIB, seu de la projecció de la cultura i la difusió dels valors intel·lectuals i lingüístics.

El comissari encarregat de la selecció de pintures ha agraït la col·laboració de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, que s'ha ocupat de la selecció de les obres poètiques. Es preveu que l'exposició tingui una itinerància de dos anys. Ja va estar exposada al campus de la UIB i a l'edifici de Sa Riera, i fa una setmana va ser inaugurada a El Verger, a Alacant, en un edifici històric que gestiona la Fundació Baleària. La propera parada serà a Es Polvorí, d'Eivissa, edifici també gestionat per Baleària. Ricard Pérez, gerent de la Fundació Baleària, ha expressat la seva voluntat de moure el projecte al llarg del país, com a mostra de la diversitat lingüística i plàstica.

Fanny Tur ha ressaltat la importància de l'edició, ja que el catàleg és el que queda per a la memòria, i que aquest diàleg entre artistes evidencia el pensament d'un país. Llorenç Huguet, el rector de la UIB, ha mostrat l'entusiasme amb el projecte, que al compilar l'obra de 80 creatius necessita temps per ser gaudit.

Les lectures poètiques de Laia Martínez i Elisenda Farré d'obres de Blai Bonet, Miquel Bauçà, Josep Palau i Fabra i Guillem d'Efak, i la interpretació d'algunes peces per part de l'orquestra de la UIB han conclòs l'acte.

stats