Cultura 08/02/2018

Dyango, Txarango, Ramon Mirabet i Projecte Mut, a l’Strenes de Girona

En cinc anys, el festival s'ha consolidat com a referència dels artistes que presenten un nou disc

Maria Garcia
2 min
Els organitzadors del festival Strenes amb alguns dels artistes convidats a les Escales de la Catedral de Girona

Girona"En només cinc edicions hem tingut una de les consolidacions més satisfactòries i ràpides: hem passat dels 9.000 espectadors als prop de 33.000" ha destacat el director del festival Strenes, Xavi Pascual durant la presentació del cartell del 2018, format per una quarantena d'artistes que presentaran els seus nous treballs entre el 24 de març i el 30 d'abril en diversos escenaris de Girona i Salt. Dyango, Xarim Aresté, Txarango, Judith Neddermann, Projecte Mut, Ramon Mirabet o Quimi Portet són alguns dels que hi participaran i que se sumen als ja anunciats com Morcheeba, Luz Casal, Maria del Mar Bonet o Joan Dausà.

Com és tradició, l'Strenes aixecarà el teló el 24 de març amb un concert sorpresa al terrat de l'Oficina de Turisme de la Rambla de Girona que s'anunciarà hores abans de l'actuació. I com a novetat, aquella tarda també actuaran els terrassencs Sense Sal a la plaça del Vi. "D'aquesta manera allarguem el tret de sortida amb una altra actuació" ha apuntat Pasqual que espera que, a la llarga, "la inauguració duri tot el dia i sigui el dia gran de l'Strenes". Un altre escenari emblemàtic del festival són les Escales de la Catedral, on, fins i tot, "cada cop hi ha més artistes que demanen d'actuar-hi", segons el director. Enguany s'hi han programat tres actuacions: La Pegatina, Ramon Mirabet i Joan Dausà –que va esgotar totes les entrades a la venda en només 15 hores.

Festa Major de l'Strenes

L'any passat, el festival va organitzar un cap de setmana de concerts gratuïts a la plaça Catalunya, que enguany ha rebatejat com la Festa Major de l'Strenes i que comptarà amb els concerts de la Fundación Tony Manero, Roba Estesa, Projecte Mut, La Iaia o Gertrudis. Serà el 20 i 21 d'abril i tornarà a comptar amb la complicitat de les entitats socials gironines, que celebraran la fira del voluntariat, i que compartiran l'espai amb la zona gastronòmica que "aquest any serà més gran", segons el director.

Una les novetats d'aquest 2018 és la secció Talent gironí, on es podran escoltar cinc propostes d'artistes de les comarques gironines d'estils molt diferents com Carmen 113, North State, Pau Blanc, Sara Terraza i Caritat Humana, el grup liderat per Jaïr Domínguez. A més a més, també per primera vegada, el festival engegarà una col·laboració amb el Girona FC que desvetllaran en les properes setmanes. Però no és l'únic secret que s'han guardat els organitzadors. També han avançat que hi haurà un grup que farà "un concert especial" que anunciaran més endavant.

Durant la presentació, a més dels organitzadors, també hi han assistit dos dels artistes convidats: Dyango i Paula Valls. El barceloní farà una aturada a la seva gira americana per assistir a l'Strenes, en la que serà "la seva primera actuació a Girona, que jo recordi", segons ha explicat il·lusionat al costat de la jove Valls que presentarà el seu primer disc format per cançons "molt sinceres i personals", tal com ha destacat.

stats