Cultura 26/03/2019

Un disc recupera obra inèdita de Baltasar Samper

'Samper, cançons i danses' és la culminació del treball de recuperació i difusió de l'obra del compositor mallorquí realitzada l'any passat per l'associació cultural Euroclàssics

E. Navarro
2 min
Un disc recupera obra inèdita de Baltasar Samper

PalmaL'associació cultural Euroclàssics ha publicat el disc 'Samper Cançons i danses', un recopilatori de 15 obres del pianista i compositor mallorquí Baltasar Samper, moltes de les quals són inèdites. El pianista encarregat de l'associació, Francesc Blanco, ha presentat el disc aquest matí en una roda de premsa, acompanyat del regidor de Cultura, Llorenç Carrió, i el conseller de Cultura, Francesc Miralles.

'Samper, cançons i Danses' és la culminació del treball de recuperació i difusió de l'obra del compositor mallorquí feta l'any passat per Euroclàssics. Blanco ha destacat que “moltes de les cançons que trobam al disc són inèdites o enregistrades per primera vegada”, i que, per tant, “són obres que no s'han escoltat o s'han escoltat molt poc fins ara”. El pianista ha explicat que la publicació d'aquest disc és fer un exercici de memòria històrica i “una manera de saldar un deute amb un compositor oblidat”.

Les composicions que recull el disc foren escrites per Samper en diferents èpoques de la seva vida: tant a Mallorca i a Barcelona com a Mèxic, ja a l'exili, i algunes formen part del patrimoni que el Govern va recuperar de Mèxic el 2018. La gravació s'ha fet a l'estudi Casmusic, a Santa Maria del Camí, i hi han participat el tenor José Manuel Sánchez, la pianista Maria Victòria Cortès, el grup Ensemble Tramuntana, el director Barry Sargent, i el viol·loncelista Marc Alomar.

Per presentar el disc, Euroclàssics ha preparat activitats i concerts en viu a diferents llocs de l'illa, amb el suport del Departament de Cultura. La primera cita és aquest divendres, amb 'Tres danses mallorquines per a piano i cordes', a l'Auditòrium Sa Màniga (Cala Millor), un concert que es repetirà a Palma el dissabte a Can Alcover. Les obres seran interpretades pe Ensemble Tramuntana, amb Francesc Blanco al piano i la col·laboració de l'Escola de Música i Danses de Mallorca.

A més, l'1 d'abril, l'auditori del Conservatori acollirà la presentació del documental 'El ritme amnèsic', de Cinètica Produccions. En el mateix esdeveniment, també hi haurà un concert de cançons de Samper per a veu i piano, que es repetirà el dia 12 d'abril al Museu Dionís Bennàssar de Pollença i el 13 d'abril, al Casal del Poble d'Esporles.

stats