Cultura 24/09/2019

Directed by Women: el cinema dirigit per dones no és un gènere

Es Baluard acollirà, de divendres a diumenge, una trentena de creacions audiovisuals de tots els gèneres

Elena Navarro
3 min
La segona edició del festival compta amb 24 curtmetratges, 3 documentals i 2 pel·lícules de ficció

PalmaVint-i-quatre curtmetratges, tres documentals i dues pel·lícules de ficció formen part de la programació del Directed by Women, la "gran festa" del cinema dirigit per dones que se celebrarà a Palma els dies 27, 28 i 29 de setembre. Es Baluard acull la segona edició del festival, que amplia programació, passant de dues jornades a tres. A més, inclourà també per primera vegada l'Aljub com a espai de projecció, a banda del pati exterior.

El cicle ja s'ha fet en altres ciutats, com Madrid, Màlaga, Sevilla i Barcelona, i a Palma ve de la mà de la Plataforma Cultural de Mujeres Professionales By Women i la creadora mallorquina Vicka Duran, promotora i directora del festival a l'illa. "Hem dissenyat els blocs de curtmetratges de tal manera que hi hagi tots els gèneres en cadascun d'ells per tal de rompre esquemes i prejudicis i mostrar un cinema dirigit per dones que no sigui assenyalat com un gènere", ha remarcat Duran durant la roda de premsa de presentació del cicle.

Així, hi haurà comèdies com 'Chenoa's fault', d'Abril Zamora; curts de terror com 'El fin de todas las cosas', de Norma Vila; fantàstics com 'El llibre', de Francesca Català, i drames com 'Seattle', de Marta Aledo. Totes les projeccions han estat seleccionades en una convocatòria estatal, a la qual es presenten unes 250 obres cada any.

Del programa, destaquen projeccions de documentals com 'El silencio de los otros' d'Almudena Carracedo, guardonada amb el Goya a millor documental 2019; 'Almost ghosts' d'Ana Rubio, i 'Serás un hombre', d'Isabel de Ocampo. També pel·lícules de ficció com 'Viaje al cuarto de una madre', de Celia Rico, guardonada amb quatre premis Gaudí, i 'Carmen y Lola', d'Arantxa Echevarría, guardonada amb el Goya a millor direcció novella 2019.

A més, Duran ha explicat que, a banda de les projeccions, hi haurà la taula rodona 'Com a productora te diré...', amb la presència de Sandra Seeling, directora i productora de l'Evolution Mallorca International Film Fest, i Paula Serra, directora de Lux Mallorca i Nova Televisió. També hi serà Sara Bamba, directora, guionista i productora audiovisual de Helsinki Films i programadora de Cima en Corto a Madrid; la directora illenca Marta Grimalt i Sílvia Venegas, directora del documental 'Walls', guardonat amb el Goya a millor curtmetratge documental 2014.

Les jornades de divendres i de dissabte es tancaran amb un concert: Nuria Cicerol & Javier Moyà al piano i DJ Jaglermister (divendres 28) i Ice Crime en acústic més una acció sonora de Jansky (dissabte 29). Pel que fa al menjar, enguany anirà a càrrec de Cuina d'Olors, ecològica, casolana i mallorquina.

Un moviment internacional

En la primera edició, hi va haver un 90% d'ocupació total, i entre un 80% i un 90% d'ocupació en totes les sessions. Hi havia tres sessions per dia, a les quals assistiren un centenar de persones. "Enguany esperam superar aquestes xifres, tenint en compte que tenim l'Aljub, amb un aforament de 300 persones", ha dit la directora del festival a l'illa.

Les entrades per a les diferents activitats es poden aconseguir a través de la plataforma d'entrades de venda en línia Eventbrite, i també es podran comprar a les taquilles dels museus duran els dies del festival. Les entrades per a projeccions i concerts tenen un preu de cinc euros i el debat 'Com a productora te diré...' és gratuït fins a completar l'aforament. L'organització també ha postat a la venda abonaments de 30 euros per als tres dies de festival i de 20 euros per assistir-hi dos dies.

Directed by Women Spain és un projecte fundat i dirigit per la Plataforma de Mujeres Profesionales By Women i rep el suport del moviment internacional Directed by Women, liderat per Barbara Ann O'Leary, professora estatunidenca i fundadora d'aquesta iniciativa social d'escala global. En les quatre edicions que hi ha hagut a escala estatal, més de 3.000 espectadors han pogut veure més de 100 pel·lícules.

stats