Cultura 13/02/2024

Deu expressions mallorquines per criticar que potser no coneixes

'Mal fumasses baladre' o 'pareix surat amb llet de cabra' són dites genuïnes de Mallorca

4 min
Gent xerrant a la fresca a Sineu.

PalmaDe Crist en pèl a ser un cap de fava amb orelles. D'expressions mallorquines completament genuïnes n'hi ha moltes. Aquestes dues mencionades continuen molt presents en l'imaginari col·lectiu. Però n'hi ha d'altres que estan més amagades i que potser no coneixes, no recordes o pràcticament han desaparegut. L'ARA Balears ha parlat amb Rafel Perelló, un enamorat del llenguatge propi de Mallorca, per anar un poc més enllà i descobrir (o redescobrir) un bon grapat d'expressions genuïnes per criticar, mantenir a ratlla qualcú o per mostrar disgust. Es poden fer servir en qualsevol situació: en un sopar amb els amics, per escandalitzar la padrina, en l'entorn laboral, amb la parella o amb el veí.

'Mal fumasses baladre!'

Aquesta frase és sinònim de 'mal et moris' i serveix per enviar qualcú a malviatge. L'explicació d'aquesta frase és la següent: el baladre és un arbust verinós i es creia que consumir-lo de qualsevol manera podria tenir conseqüències molt negatives per als humans. A més, hem de destacar també que l'expressió 'malviatge', per cert, és una maledicció per mostrar disgust o impaciència.

Baladre (Nerium oleander)

Un bon vent de darrere i en tornar, de davant!

Aquesta expressió es feia servir per quan no tenies ganes de veure qualcú en un bon temps. Per explicar-la ho farem amb un cas pràctic: una sogra i la seva nora tenen molt mala relació. Després que la sogra visitàs el domicili del seu fill i la seva nora, quan la sogra ja està un poc allunyada, la nora pot dir: "Un bon vent de darrere, i en tornar, de davant". És a dir, invoca un vent que ajudi la sogra a allunyar-se ràpidament i un vent que bufi en direcció contrària a la sogra el dia que aquesta pensi a visitar de bell nou el domicili de la nora.

'T'hauràs de llogar per anar a plorar'

Es fa servir quan una persona, i sobretot un infant, és molt plorador. Aquesta frase fa referència a les ploracossos o ploramorts, que eren dones que es llogaven en els enterraments per anar a plorar davant una persona difunta.

'Mourner' al Museu metropolità d'art de Nova York

'Vius, que aquest ferma canets!'

Aquesta expressió ha estat escoltada a Sóller. Fa referència a una persona que intenta no pagar allò que compra. L'origen de la frase rau en la pràctica de la persona que anava a comprar a una botiga amb un ca que havia trobat pel carrer i que fermava amb una corda que duia preparada. Entrava dins la botiga i a l'hora de pagar deia al botiguer que havia deixat els doblers a casa seva i que deixava el ca fermat devora la botiga perquè anava a cercar els doblers i tornaria tot d'una. S'enduia allò que havia comprat, però no tornava a cercar el ca i... el botiguer no cobrava. A Manacor i al Llevant de Mallorca, aquesta mena de persona es coneix com un 'malpagues', és a dir, qualcú que no paga allò que deu o que tarda molt a pagar els seus deutes.

'Sa teva moixina!'

És una frase que serveix per mostrar disconformitat o desacord amb allò que ens comenten o ens proposen. Segons recull el Diccionari català-valencià-balear (DCVB) d'A. M. Alcover i F. de B. Moll, a les Balears la moixina és un recipient cilíndric i més alt que ample que serveix per fer-hi les deposicions els malalts.

Una moixina és un orinal cilíndric més alt que ample per a les deposicions dels malalts.

'Hi ha un bon mostel!'

Un mostel és un mamífer carnisser de cos petit, molt llarg i flexible d'ulls grans i foscos i extremitats i coa curta. Aquest comentari es fa servir de manera despectiva o per fer una advertència envers una persona que no és de fiar, una persona trapassera, en definitiva, que sabem que ens pot enganyar o trair.

Mostela (Putorius vulgaris) en el seu plomatge d'estiu.

'No m'espanta batalló!'

L'expressió 'No m'espanta batalló!' es pot fer servir quan no es té por. Si no t'espantes o t'arronses enfront d'una situació adversa pots fer-la servir, efectivament, sense por.

'Me mates es porc en divendres!'

Si penses que et veuràs perjudicat per l'acció que vol dur a terme una altra persona, pots fer servir aquesta frase. Aquesta sentència prové de la creença que les matances no es podien fer en divendres perquè si es feien aquest dia els productes derivats del porc (el porquim) tornarien dolents.

Un porquer agenollat en un corral. Dos porquets mengen d'un abeurador. Un porc adult dorm en primer pla.

'Fes els comptes a ca teva i estaràs gras!'

Quan no vols escoltar crítiques, consells, cap classe d'ajuda o reprovacions, pots dir al teu interlocutor: 'Fes els comptes a ca teva i estaràs gras!'.

'Pareix surat amb llet de cabra!'

Aquesta frase es refereix al caràcter inquiet i esbojarrat de les cabres. La pots fer servir per referir-te a un adult, però sobretot a un infant, que desenvolupa una gran activitat, que no té aturall i sembla inesgotable.

stats