apla1
Cultura 11/09/2023

Jorge Javier Vázquez: "Sèneca em recorda per què soc aquí"

El presentador porta el monòleg humorístic 'Desmontando a Séneca' al Teatre Tívoli

Júlia Claramunt
2 min
Jorge Javier Vázquez al Teatre Tívoli

BarcelonaLa vida és breu, i s'ha de començar a aprofitar ara mateix. Aquest és el missatge que vol transmetre el presentador i actor Jorge Javier Vázquez a Desmontando a Séneca, un sorprenent monòleg escrit i dirigit per Juan Carlos Rubio que es podrà veure del 23 al 25 de juliol al Teatre Tívoli de Barcelona. "Sèneca parla de la necessitat de viure la vida que estem vivint, i de no perdre el temps imaginant-ne d'altres. Viure la nostra vida aquí i ara, no deixar-la en mans del destí", ha explicat Jorge Javier en l'acte de presentació de l'obra al Tívoli. Vint segles després de la mort del filòsof Luci Anneu Sèneca, Vázquez recupera les ensenyances del llibre De la brevetat de la vida, escrit l'any 55 dC, per compartir amb to humorístic algunes qüestions fonamentals. Què és la vida? Què fem per aprofitar-la? Malgastem el nostre bé més preuat, el temps?

Tot i que l'obra no s'havia pensat per estrenar-la després de la pandèmia del covid-19, Vázquez ha apuntat que actualment cobra un nou sentit, ja que l'emergència sanitària ha ensenyat la societat a "familiaritzar-se" amb una cosa que inevitablement ens succeirà i que no ha de ser terrorífica: la mort. "És una comèdia on es demostra que fins i tot es pot fer humor sobre la mort, i que, parlant d'aquests temes en l'època en què estem, la gent disfruta. Després de veure-la, el públic m'agraeix la injecció de vida", diu. No només això, sinó que l'espectacle també suposa una "lliçó de vida" per al mateix actor: "Per a mi és com anar a teràpia, ja que cada setmana Sèneca em recorda per què soc aquí".

En l'espectacle, Jorge Javier Vázquez, cansat que es consideri frívola la seva feina a la televisió, i després de patir un ictus, decideix elaborar un discurs sobre aquest llibre tan seriós. A mesura que van succeint coses insospitades, l'actor hi incorpora experiències personals i inicia un viatge per "moltíssims estats d'ànim, com el riure", el silenci i l'esperança. "Aquesta obra ho té tot. És una lliçó de filosofia, d'història, del personatge... I veus una estrella sobre l'escenari –afegeix, rient–. Presentem l'obra amb molta il·lusió després de portar-la per Espanya. Em serveix per desconnectar moltíssim, per refrescar-me. Per a mi fer teatre és una alliberació, la feina deixa de ser feina".

Amb l'estrena de Desmontando a Séneca, el presentador celebrarà per tercer any consecutiu el seu aniversari actuant al Tívoli, un teatre que li porta bons records perquè hi anava a veure obres com West Side story quan encara vivia a la seva ciutat natal, Badalona. "És com tornar a la teva primera joventut. Jugues a casa", ha admès. I aprofitant que parlava de Barcelona s'ha referit a les polèmiques declaracions de Toni Cantó, que va dir en una entrevista que no podia treballar a Catalunya perquè feia teatre en espanyol. "És mentida. Jo he vingut aquí i he vist moltes obres en castellà. Em sembla poc delicat, no fomenta la convivència. Al contrari, fomenta la separació", ha dit Vázquez.

stats