Cinema
Cultura 02/05/2023

El curtmetratge 'Trenc d'alba', editat per la mallorquina Aina Martos, seleccionat per al Festival de Cannes

El certamen ha triat 14 films d'entre més de 2.000 que s'han presentat per a la secció La Cinef

2 min
Fotograma de 'Trenc d'alba'

Palma"És molt emocionant, no t'ho esperes, perquè estam aprenent a fer curtmetratges. Ho vàrem enviar amb poques esperances i ha estat una sorpresa". Així descriu la mallorquina Aina Martos (Santa Ponça, 1999) el que va significar rebre la notícia que el curt Trenc d'alba (dirigit per Anna Llargués) ha estat seleccionat en la 76a edició del Festival de Cannes, que se celebra del 16 al 27 de maig. Martos ha estat l'encarregada del muntatge d'aquest film –és el seu Treball de Final de Grau de Cinematografia de l'Escola Superior de CInema i Audiovisuals de Catalunya (Escac)–, que forma part d'una selecció de 14 curts d'entre més de 2.000 que es varen presentar per a la secció La Cinef –es tracta d'un apartat que el festival dedica a escoles de cinema des de fa 26 anys.

Martos –que també va dirigir el videoclip Terra banyada, de la cantant mallorquina Maria Jaume el 2020– explica queTrenc d'alba conta el viatge d'una família que s'acomiada de la seva casa. "Volíem contar alguna cosa íntima, pròpia, una història entorn de la casa", apunta. Aquesta jove comenta que ha significat "un aprenentatge molt fort, tant en l'àmbit professional com personal". "Han estat set mesos d'aprenentatge. Hem reflexionat molt contant aquesta història, i hi ha hagut moments crítics" durant el procés creatiu.

D'altra banda, Martos assenyala que la confiança ha estat fonamental en la realització del film. "Vàrem atrevir-nos a contar aquesta història", assegura, i afegeix que "si confies en el que estàs fent, ho tires endavant". El curt explora altres temes com l'aïllament, l'amor i la por a la llibertat, segons ha detallat l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (Escac), productora de la cinta, mitjançant una nota de premsa. La història gira entorn d'una família d'àmbit rural que viu en una masia aïllada que varen construir els seus avantpassats. Aquesta casa amenaça ruïna a causa de la humitat i la incomunicació, però la família lluita per salvar-la. Mentrestant, Elián, un adolescent, i Irene, la seva germana petita, recuperen una antiga afició del padrí: fer gravacions en super 8 i convertir els espais en un record. Durant el procés, comencen a demanar-se quin serà el seu lloc nou.

stats