Cultura 12/11/2021

La cultura torna a il·luminar Sineu

La nit de la llum i el patrimoni tornarà a inundar els carrers del poble després d'una última edició que es va haver de fer en format digital

2 min
Contrallum, Sineu.

PalmaLa sisena edició del certamen Contrallum està preparada per apagar el poble de Sineu i encendre'n les llums. La cita serà aquest dissabte 13 de les 19 a les 22 hores al cor del poble. El concepte de l'acte consisteix a construir 11 obres d'art dins el nucli antic que emergeixen per estar enfocades a la llum enmig d'una zona del poble que queda totalment a les fosques. La nit llueix i també es conflueix amb el patrimoni de Sineu.

La data no és en va. La primera edició, el 2016, va coincidir que era l'11 de l'11, el dia de sant Martí, que és el dia de la llum. Enguany no coincidirà amb la data, però l'essència serà la mateixa. De fet, és una edició que torna després que l'any passat no es pogués celebrar a causa de la pandèmia. "És l'edició 5+1", expliquen Rosa Mascaró i Concepció Camps, dues de les tres principals promotores del certamen, que completa Magdalena Genovart.

Contrallum, Sineu.

El recorregut consta d'11 obres diferents fetes pels gairebé 80 voluntaris que col·laboren amb l'associació. A més, l'Institut de Sineu i l'escola hi fan la seva aportació. El cas és que el recorregut cada any és diferent, i les 11 obres que s'hi poden trobar, també. La particularitat d'enguany és que hi haurà un bonus track, una de regal (11+1), per compensar l'aturada del 2020. Un punt dedicat als astres, un altre a l'amor, també hi haurà lloc per qüestionar les noves tecnologies i fins i tot un punt d'arts escèniques amb dansa i música, per mostrar suport a un sector que ho ha passat molt malament amb la pandèmia. Igualment pels dos punts enfocats en la indústria i el comerç local.

Tot això, segons expliquen Camps i Mascaró, confluirà amb el patrimoni i una "especial il·lusió per recuperar un dia de l'any tan especial". Expliquen que és una manera de recuperar la cultura al carrer, després de mesos de no haver-ne pogut gaudir. Destaquen que "el punt important del Contrallum és que quan la gent ve se sorprèn, i cadascú rep emocions diferents", i afegeixen que el recorregut entre l'art i la llum té alguna capacitat especial: "Quan acabes el recorregut, et trobes millor que quan has començat".

Contrallum, Sineu.

Fer poble amb la cultura i el patrimoni

Voluntaris des de 12 fins a 60 anys que gairebé arriben a 80 engresquen la societat. "És una activitat participativa que també inclou la reutilització i el reciclatge". A més, s'elaboren tallers en què els voluntaris pinten, retallen, munten i més per confeccionar les obres que després llueixen el dia de l'acte. "Tot ho feim nosaltres", reivindiquen les organitzadores, sempre recorden el suport de l'escola i l'institut del poble.

Des de l'organització volen recordar que l'ús de la mascareta i la distància de seguretat són obligatoris, a més de ser un recorregut lliure de fum.

stats