Cultura 28/02/2023

Cort adjudica el projecte d'obres del nou centre d'art a l'antiga presó de Palma

La Junta de Govern ha aprovat l'estudi, que costarà 134.000 euros

ARA Balears
2 min
Pati interior de l'antiga presó de Palma

PalmaL'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palma ha adjudicat el projecte d'execució i direcció d'obres de l'antiga presó per 133.993 euros a l'UTE formada per Grimalt, Nadal i Morey Enginyers i es preveu que estigui enllestit en cinc mesos. L'acord aprovat a la Junta de Govern també inclou els serveis d'assistència tècnica per elaborar els estudis previs a l'obra.

Els objectius principals són detectar possibles patologies i fer una revisió estructural de l'edifici; revisar la coberta i elaborar un pla per llevar l'amiant i donar possibles solucions a les deficiències; rehabilitar les façanes i espais interiors; adequar les instal·lacions a la normativa vigent i tirar endavant mesures d'estalvi energètic en la línia de les exigències de la Unió Europea.

Plànol de l'antiga presó de Palma, i en lila la zona on s'ubicarà el centre artístic.

El tinent de batle de Cultura, Antoni Noguera, ha destacat que la nova instal·lació artística suposa que l'antiga presó de Palma tingui "nova centralitat dins Ciutat". En aquesta línia, ha defensat el futur centre com "un espai de relació per generar dinàmiques de creació artística amb noves potencialitats socials i econòmiques que surtin del centre de Palma”.

24 anys en desús

Cal recordar que l'antiga presó de Palma es va inaugurar a final dels anys seixanta i es va tancar definitivament l'any 1999. Des del traspàs de la presó de Palma a les noves instal·lacions, el recinte i les edificacions annexes es troben en desús. L'any 2013 l'Ajuntament de Palma va adquirir els terrenys de l'antic recinte penitenciari mitjançant una permuta.

Segons l'informe del Servei d'Inspecció Tècnica d'Edificis de l'Ajuntament fet el 2017, l'estat de l'estructura de l'antiga presó és bo, llevat d'excepcions puntuals. Així i tot, l'estudi apuntava que l'espai "experimenta un avanç ràpid del deteriorament", per la qual cosa s'hi hauria d'intervenir com més aviat millor. Les edificacions que es preveuen conservar tenen una altura que varia entre una i tres plantes, amb una alçària total de 13 metres, a excepció de la torre central del panòptic, que té una altura de 17,5 metres.

stats