Cultura 23/01/2023

El Consell de Menorca declara la glosa Bé d'Interès Cultural

S'ha destacat el treball per impulsar-la liderat pel mestre glosador Miquel Ametller

Iván Martín
1 min
Trobada de glossadors al bar Mirador de Maó.

MAÓTots els partits polítics amb representació en el ple del Consell de Menorca han aprovat favorablement aquest dilluns declarar la glosa Bé d'Interès Cultural Immaterial. Així s'ha decidit amb l'objectiu de salvaguardar una de les tradicions més arrelades a la cultura menorquina, que ha assolit en els últims anys un ressorgiment amb el talent de joves glosadors.

Entesa com a composició improvisada típica de Menorca, i el glosat com a acte públic en què dos o més glosadors estableixen un diàleg en el qual posen a prova el seu enginy i la capacitat d'improvisació sobre els temes que van sorgint al llarg de la sessió, la declaració inclou els diferents tipus de glosa que existeixen a l'illa, la tonada que acompanya els glosats (Ses porqueres) i els instruments amb què s'interpreta.

El conseller insular de Cultura, Miquel Maria, ha recordat en el ple la importància d'un reduït grup de glosadors que van potenciar la tradició en el darrer quart del segle passat, liderats pel mestre glosador Miquel Ametller. Fou en aquest punt quan s'inicià un procés de recuperació, especialment a través de l'associació Soca de Mots. Amb aquesta declaració, ja són tres els béns d’interès cultural immaterial declarats a l’illa: la tècnica constructiva de la pedra en sec, la navegació amb vela llatina i la glosa menorquina.

stats