Memòria històrica
Cultura 20/07/2021

La Comissió de la Dignitat veu "decebedora" la llei de memòria democràtica del govern espanyol

L'entitat creu que "no afronta els punts essencials del deure efectiu de justícia i reparació de les víctimes"

ARA
2 min
El director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, i familiars d'Herminio Bonilla a la fossa del cementiri vell del Soleràs.

BarcelonaLa Comissió de la Dignitat ha considerat que és important que el govern espanyol s'hagi plantejat fer una llei de memòria democràtica, però considera que "és decebedor pel fet que no afronta els punts essencials del deure efectiu de justícia i reparació de les víctimes". En un comunicat que recull l'ACN, apunta que és "una llei de caràcter recentralitzador que interfereix en les competències exercides per la Generalitat" i no inclou entre les víctimes col·lectives la persecució de les llengües i cultures catalana, basca i gallega. També lamenta que no s'inclou com a víctima les institucions catalanes amb el deure de reparació per part de l’Estat.

Critica que les anul·lacions de les sentències es fa sense efectes jurídics amb una declaració d'"il·legitimitat" dels tribunals sense ni dret a tenir una resolució judicial de la nul·litat. S'ignora, afegeix, que "els consells de guerra fets a Catalunya van ser anul·lats per una llei del Parlament que va anul·lar el procés del president Companys". La Comissió de la Dignitat assenyala que la llei "no afronta obrir actuacions penals per les vulneracions de drets del franquisme processant els responsables" i "exclou de manera clara la responsabilitat patrimonial de l’Estat en tots els casos". També critica que "s’eliminen les compensacions a les famílies de les morts provocades per la repressió de l’Estat". Considera que s'hauria de posar fi a l’exclusió de lluitadors antifranquistes com el Txiki o Puig Antich.

L'entitat troba a faltar a la normativa mecanismes efectius per "revertir les requises de béns d’entitats socials i particulars que només estan incloses en lleis especials per a partits i sindicats", la compensació de "les requises fetes per l'Estat a part del tribunal de Responsabilidades Políticas o multes imposades per l’exercici dels drets fonamentals", així com compensacions pel treball esclau.

stats