Memòria històrica
Cultura 09/06/2023

"L'Arxiu del Govern Civil està en una situació irregular inacceptable"

La Comissió de la Dignitat denuncia l'estat lamentable del magatzem on l'Estat guarda els lligalls

2 min
El pàrquing del parc mòbil de l'estat on hi ha l'Arxiu del Govern Civil de Barcelona.

Barcelona"És darrere d'aquella paret", diu l'historiador i advocat Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat. Assenyala un mur d'un pàrquing al carrer Doctor Trueta de Barcelona on estacionen els vehicles del parc mòbil de l’Estat. Ningú no diria que allà, a tocar del campus Ciutadella de la UPF, hi ha l'Arxiu de l'antic Govern Civil de Barcelona. "No hi ha les condicions mínimes per conservar-hi cap arxiu", lamenta Cruanyes, mentre entren i surten cotxes de l'aparcament.

Aquest divendres, coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius, la Comissió de la Dignitat ha volgut "denunciar la situació insostenible en què està l'arxiu, o més ben dit el magatzem, de l'antic Govern Civil de Barcelona"; una situació encara més greu si tenim en compte que "l'han tancat sine die arran de la jubilació del seu responsable". Aquest responsable, explica Cruanyes, era un funcionari que gestionava un full d'Excel que no tenia cap mena de rigor arxivístic. "Era una persona amb molt bona intenció, però no era arxiver". La classificació de la documentació, sovint arbitrària, dificulta les consultes dels historiadors. "El fons no està inventariat ni descrit, ni disposa de cap quadre de classificació. Només compta amb una mena de relació sumària en un full de càlcul sobre el contingut general i no precís de cada lligall. Això fa que consultar documentació sigui com jugar a la ruleta", diu Cruanyes.

El pàrquing del parc mòbil de l'Estat on hi ha l'Arxiu del Govern Civil de Barcelona.

A més a més, hi ha material "no consultable". "Quan demanes lligalls, passen abans per revisió i en separen la documentació que, de manera arbitrària, consideren no consultable", explica Cruanyes, que hi veu un acte de censura "inacceptable perquè incompleix la legislació d'arxius i al dret a la recerca que forma part de la llibertat d'expressió establerta a l'article 20 de la Constitució espanyola i a l'article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans". També va en contra de la llei de patrimoni històric espanyol i de la nova llei espanyola de memòria democràtica.

La naturalesa de la documentació és molt variada, i recorre tot un arc temporal des del segle XIX. Inclou, per exemple, informes policials enviats al governador civil franquista, com ara un document amb les matrícules dels vehicles que van assistir al concert de Pau Casals al monestir de Cuixà el 1966, d'altres sobre les activitats de l'abat de Montserrat Aureli Maria Escarré i sobre els capellans obrers del Vallès. Aquest arxiu està en "una situació irregular inacceptable, ja que la documentació dels organismes territorials de l'Estat ha de ser transferida, perquè, d'acord amb l'Estatut, la gestió correspon a la Generalitat. Es va fer així amb la documentació dels governs civils de Girona, Tarragona i Lleida, però no amb el de Barcelona", recorda Cruanyes. La Comissió de la Dignitat demana l'obertura sense censura d'aquest dipòsit i el traspàs de l'arxiu a la Generalitat.

stats