CINEMA
Cultura 29/12/2020

El cinema tanca l'any amb una caiguda del 72% de la taquilla

Les pèrdues a l'Estat es xifren en 446 milions respecte al 2019, que seguia una tendència a l'alça

Ara
2 min
Espectadors al cinema Renoir de Madrid

BarcelonaLa pandèmia ha fet estavellar-se el cinema. Un sector que seguia una tendència a l'alça ha caigut un 72% respecte al tancament del 2019. Les pèrdues del 2020 es xifren en 446 milions, segons dades facilitades per la consultora ComScore i recollides per Europa Press. La taquilla a Espanya ha tancat l'any amb un total de 169,7 milions d'euros de recaptació i 28,2 milions d'espectadors el 2020.

Aquesta caiguda es produeix després de diversos anys de creixement en el nombre d'espectadors en sales de cinema i després d'aconseguir el millor resultat de l'última dècada el 2019, amb més de 105 milions d'espectadors. L'inici de l'any 2020 seguia la mateixa línia de creixement que l'any anterior, amb un increment d'assistència del 7% acumulat en els mesos de gener i febrer, fins a l'explosió de la pandèmia de coronavirus, segons dades provisionals fins al 28 de desembre d'aquest any.

Al març, per primera vegada a la història, els cinemes es van veure obligats a tancar les portes durant tres mesos a causa de les mesures adoptades pel govern per frenar la pandèmia. A finals de juny es va iniciar la reobertura progressiva de les sales. Durant els mesos d'estiu, i impulsats per grans estrenes com Tenet i Padre no hay más que uno 2, la taquilla va començar a recuperar-se lleugerament, fins que es va iniciar la segona onada de la pandèmia i van tornar les restriccions a les activitats econòmiques i la cancel·lació de les estrenes més atractives de l'any. Aquest any tan atípic ha finalitzat amb un mes de desembre en què la taquilla millora l'evolució i aconsegueix fites significatives, com la millor obertura d'una pel·lícula, Wonder Woman 1984, des de Tenet, i el millor cap de setmana, del 25 al 27 de desembre, amb una recaptació de 2,5 milions d'euros.

Les pel·lícules més vistes són:

  1. Padre no hay más que uno 2, dirigida per Santiago Segura: 2,3 milions d'espectadors i 12,9 milions de recaptació
  2. 1917, de Sam Mendes
  3. Tenet, de Christopher Nolan
  4. Bad boys for life (Bad Boys III), amb Will Smith i Martin Lawrence
  5. Adú, dirigida per Salvador Calvo

Crisi del cinema espanyol

La quota de cinema espanyol tanca l'any amb un 25%, un 10% més que el 2019. I tot i així, la taquilla, lleugerament superior als 40 milions d'euros, és la més baixa des que va començar el segle XXI, segons dades provisionals del ministeri de Cultura i Esport recollides per Europa Press. L'any passat es va arribar als 94 milions d'euros i 16 milions d'espectadors. El 2020, el nombre de persones que han anat al cinema és menys de la meitat: 7,2 milions. El rècord de taquilla del cinema espanyol va arribar l'any 2014 (125,7 milions d'euros) gràcies a l'efecte Ocho apellidos vascos (56 milions).

stats