Cultura 14/09/2020

CineCiutat estrena aquest dilluns 'Destrucció creativa d'una ciutat', de Carles Bover

El film fa un retrat de la Palma més invisible i posa el focus en l'expulsió que es pateix a les ciutats a conseqüència de la gentrificació

E. N.
1 min
Fotograma de 'Destrucció creativa d'una ciutat'

PalmaUn mes després d'inaugurar l'Atlàntida Film Fest, el documental Destrucció creativa d'una ciutat, de Carles Bover, s'estrena a CineCiutat. Hi haurà quatre projeccions úniques, de dilluns 14 a dijous 17 de setembre a les 19.15 h. Es tracta d'un film sobre l'expulsió que es pateix a les ciutats a conseqüència de processos de gentrificació vinculats al turisme.

"Ens sembla que arriba en el millor moment, ara que la realitat ens obliga a repensar el model de ciutat en què vivim i quan sembla que es continuen aplicant mesures estigmatitzadores que no s'enfoquen a protegir i millorar la situació de les persones més vulnerables, com és el cas de les recents restriccions a barriades com Son Gotleu o la Soledat", reflexiona el director del documental.

El film s'articula a través de l'experiència personal de quatre dones, de barriades –Pere Garau, Son Gotleu, la Gerreria i el Terreno– i realitats molt diferents, que reivindiquen el dret a habitar la ciutat posant la vida en el centre. Una història contada des del feminisme i que té a veure amb lluita de classes, "perquè s'expulsen les populars i són substituïdes per unes de major poder adquisitiu", explicava Bover en una entrevista a l'ARA Balears dies abans de la inauguració de l'Atlàntida.

El director, guanyador d'un Goya per Gaza, ha volgut fixar-se en les parts més invisibles del procés gentrificador: mentre que normalment els mitjans posen el focus en les fases creatives, és a dir, quan el centre de les ciutats es mercantilitza; el documental també mostra els passos anteriors, també destructius, que tenen a veure amb l'abandonament i l'estigmatització que condemnen les barriades de la perifèria.

stats