Ballet
Cultura 22/11/2023

El Centre de Fotografia Toni Catany acull l’espectacle 'Verònica' aquest diumenge

És un ballet que forma part dels actes commemoratius dels 10 anys de la mort de Toni Catany

ARA Balears
2 min
Un moment de 'Verònica'.

PalmaEl Centre Internacional de Fotografia Toni Catany programa l’espectacle Verònica per a aquest diumenge 26 de novembre a les 12 h, a Llucmajor. Es tracta d'un ballet, un pas de dos, que incorpora els principis de composició d'una formació ornamental. A partir de desgranar la poètica de les floreres mallorquines i dels tapets brodats, creacions que congelen el pas del temps, es desvelen records que són teixits per les dues ballarines amb la calma i la paciència de qui està en el moment de fer-ho, les dones grans. La representació d'aquesta peça forma part dels actes commemoratius dels 10 anys de la mort de Toni Catany i té el suport del Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Llucmajor, la UIB i l’ARA Balears. L'accés és lliure i sense reserva prèvia. 

L'espectacle conflueix amb l’obra del fotògraf que dona nom al centre. En concret, la sèrie Altars profans incorpora objectes, esdevinguts subjectes, des del més humil fins al més preciós, que són inseparables de la seva vida: n’hi ha que va portar de la casa on va néixer, n’hi ha que foren regals, n’hi ha que varen ser adquisicions i n’hi ha també que provenen dels seus nombrosos viatges. Són ceràmiques de Costa d’Ivori, de l’Atles marroquí, de Mallorca o d’Egipte; flors seques, que s’han fet als cossiols del corral, o les floreres, aquests sumptuosos rams exquisidament compostos amb diminutes petxines per les madones, abans de l’omnipresència de la televisió.

Verònica es programa com a activitat paralel·la a l’exposició Registrar, mirar, recórrer. Tomàs Monserrat i les fotografies de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i s’emmarca en l’interès que tant Toni Catany com Maria del Mar Bonet han tingut per la cultura popular tradicional. Maria del Mar Bonet oferirà un concert al CIFTC dia 3 de desembre.

Aquest pas de dos el fan possible Magdalena Garzón i Torrandell (direcció coreogràfica i escènica), Èlia Genís i Rodríguez (intèrpret-ballarina), Blanca Tolsá i Rovira, (intèrpret-ballarina), Mauricio Sierra (ajudant de direcció) i Jordi Alomar i Payeras (assessor musical).

stats