Cinema

Catalunya, a la cua de la recuperació d'espectadors de cinema

L'assistència a les sales creix un 21,1% el 2023, la xifra més baixa del conjunt de l'Estat

3 min
Els cinemes Aribau de Barcelona

BarcelonaCatalunya és la comunitat on menys es va recuperar l'assistència de públic al cinema durant el 2023. Per les sales catalanes van passar l'any passat 13,77 milions d'espectadors, un 21,1% més que el 2022. És l'increment més baix de tot l'Estat, on la recuperació respecte al 2022 va ser del 26% i la xifra total d'espectadors, de 77,8 milions. L'assistència a les sales continua encara lluny de les xifres prepandèmiques, i representa només un 76% de l'assistència mitjana del període 2015-2019. Les dades pertanyen a l'informe que ha presentat aquest dimecres la Federació de Cinemes d'Espanya (FECE), que destaca també els 504,5 milions d'euros recaptats el 2023 a l'Estat, un 31% més que el 2022. La pel·lícula més taquillera de l'any va ser Barbie (33,7 milions), seguida de Super Mario Bros (27,5 milions) i Avatar: el sentit de l'aigua (25,4 milions).

L'informe de la FECE actualitza la fotografia del sector del cinema a Catalunya, on hi ha 600 pantalles, un 16,7% del total de l'Estat. Pilar Sierra, directora del Gremi de Cinemes de Catalunya, ha valorat positivament que, tot i la variabilitat del mercat, "el nombre de pantalles i de cinemes s'està mantenint força estable", i ha subratllat que "tot i que alguns cinemes tanquen, n'hi ha d'altres que obren". La recaptació a Catalunya durant el 2023 va ser de 95,44 milions, un 25,7% més que l'any anterior. Amb tot, és també un dels increments més baixos de tot l'Estat. "És un tema que s'ha d'analitzar bé, perquè depèn de les xifres de les quals es parteix –ha justificat Sierra–. Si l'any anterior tens una xifra de base molt baixa, l'increment pot semblar més alt del normal".

Resultats del sector del cinema per comunitats autònomes
Dades del 2023 i variacions en percentatge respecte al 2022

Pel que fa a la recuperació del mercat espanyol, l'informe destaca que el 2023 va acabar amb 751 cinemes en actiu (un 2,6% més que l'any anterior) i un total de 750.751 butaques. "S'estan obrint noves sales, cada vegada més ben equipades, perquè el sector intenta adaptar-se a un espectador més exigent, que vol noves tecnologies i un valor afegit a la projecció –explica Luis Gil Palacios, director de la FECE–. Per això, tot i l'increment de cinemes, s'ha reduït una mica el nombre de butaques per l'esforç dels cinemes a millorar el confort de les sales". En una comparativa d'àmbit europeu, la recuperació d'Espanya durant el 2023 (26%) se situa només per sota dels Països Baixos (26,5%) i Itàlia (58,6%) i per damunt d'Alemanya (18,6%), França (18,9%), Irlanda (9,6%) i el Regne Unit (5,4%).

Ara, quan s'observa l'evolució des del 2020, la recuperació de mercats com França i el Regne Unit és superior a la del mercat espanyol. "Estem una mica per sota dels principals països europeus, però n'hi ha d'altres en una posició molt més complicada", resumeix Sierra. La representant dels exhibidors de cinema reconeix, tanmateix, un estancament "una mica preocupant" en les xifres més recents de la taquilla espanyola: "En els últims mesos i setmanes veiem que les dades estan fins i tot per sota de les dades de l'any anterior, però això ens preocupa relativament, perquè l'assistència als cinemes depèn molt de les pel·lícules que s'estrenen".

Ignasi Camós, director de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA), subratlla que "es percep una tendència favorable a la recuperació" i que la clau per explicar les oscil·lacions de la taquilla és la programació. "Hem començat el 2024 pitjor que l'any passat, però queda tot l'any i ara venen títols com Dune: parte dos que segur que porten públic als cinemes", assegura.

stats