Cultura 16/04/2016

Casa Planas es converteix en un mercat mutant

Centenars de persones van corroborar ahir l’èxit de la VI edició

Y. Tarramera
3 min
Tallar vidre reciclat va ser una de les propostes que ahir es van veure en el Mercat mutant.

Palma“Escull una persona i seu davant d’ella. No parleu. Mirau-vos fixament més enllà de les formes. Deixau-vos portar i, quan acabeu, donau-vos les gràcies”. És la senzilla metodologia que cal aplicar a l’hora de participar en un taller d’Eyes Contact. Ahir, desenes de persones ho experimentaren per primer cop amb motiu de la VI edició del Mercat mutant, que es va dur a terme per primer cop al centre cultural Casa Planas. “És una eina molt poderosa que t’ajuda a transformar el paisatge, relaxar-te i moure’t i xerrar amb més calma”, explicava Mabel Moreno, conductora del taller.

Qui no hagi estat mai en un mercat mutant es perd l’ocasió de poder aprendre a tallar vidre i reutilitzar-lo d’una manera eficient, fabricar-te les teves pròpies sandàlies o realitzar gravats. És el cas del taller que va dirigir Blanca Vidal que, a més de presentar el seu projecte Pulpo Print, va convidar els assistents a realitzar dibuixos damunt planxes de polièster que s’estampaven al moment.

L’hora del vermut

Una sessió de vermut a càrrec del trio Samba de Catendé va marcar l’inici d’aquesta nova edició del Mercat mutant que, com el seu nom indica, va canviant de forma i ubicació cada any. Ahir, Casa Planas mutava també i cedia els seus espais per acollir les diverses ofertes artesanals, gastronòmiques, artístiques, socials i mediambientals.

Una altra parada obligada per als assistents que circulaven ahir pel mercat va ser la que descobria el poder curatiu de l’encens. Una minisessió de l’anomenada teràpia japonesa Ito Thermie i un massatge de meridians dirigit per Daniel Alzamora bastaven per reconèixer els beneficis corporals d’aquesta pràctica.

Il·lustració

El fet que Casa Planas sigui un centre cultural on els artistes poden llogar un estudi de treball per un preu mòdic va contribuir que el mercat guanyàs en oferta cultural, ja que artistes residents van poder obrir les portes dels seus tallers per mostrar alguns dels seus darrers treballs. Va ser el cas d’Alfonsina Ramírez, una artista plàstica especialitzada en il·lustració, que va exposar llibres de cartró reciclat vinculats al pop-up. Paral·lelament, s’exhibiren treballs d’obra gràfica, fotografia i fanzín de Luna Pérez, Carles G’op, Gaizka Taro, Linas Salcius, Eva Nadal, Pato Conde i Edicions del Despropòsit.

Cooperants i responsables

Mercat Mutant és una plataforma creada el 2103 amb l’objectiu de promoure la cooperació i la creació. Amb Maria Riaño al capdavant, un dels seus principals objectius és “prendre consciència del que ens envolta dia a dia per enfrontar-nos al contrast existent entre els interessos públic i privats”. La iniciativa neix també de la necessitat de mostrar l’esperit d’una societat amb voluntat de canvi, “capaç de reaccionar davant el creixement de les crisis econòmica, ecològica i energètica”. Evitar ser una societat atrapada, conformista i bloquejada van ser les premisses que donaren lloc al naixement d’aquesta plataforma, que cerca espais oberts i canviants “pensats i construïts per afavorir el desenvolupament local responsable, que passi del consum a la inversió eficient”.

El mercat va donar pas a l’oferta musical des de l’horabaixa fins a la nit. DJ Eridú hi va posar el ritme durant tot el capvespre amb música brasilera, cumbia, afrobeat i hip hop. Ja a darrera hora, la Zelisko Band els va prendre el relleu a ritme de folk, blues i melodies ètniques.

Tampoc hi van faltar les ofertes habituals en aquest tipus d’esdeveniments: menjar vegà, artesania i productes ecològics i autòctons. De manera simultània, es va organitzar una recollida de menjar per al Banc d’Aliments dels Caputxins. Casa Planas va ser, al cap i a la fi, un encertat escenari per a un mercat que muta i que ja prepara l’edició següent, qui sap on.

stats