Música
Cultura03/11/2022

Carmen Linares, llegenda viva del flamenc, convidada estrella en els 15 anys del Jazz Voyeur

Maria del Mar Bonet pujarà, aquest divendres, a l'escenari amb la cantadora, premi Princesa d'Astúries de les Arts 2022

PalmaEl festival Jazz Voyeur i la cantadora Carmen Linares celebraran els seus aniversaris a la vegada: en la inauguració de la 15a edició del festival -que es diu molt ràpid-, la convidada estrella oferirà el seu concert Cantaora: 40 años de flamenco. Serà aquest divendres al Trui Teatre en una nit ben lluïda: la llegenda viva del flamenc repassarà les cançons que han marcat la seva trajectòria i, a la vegada, les vides dels seus oients. No serà, però, l'única estrella a l'escenari: pujarà a acompanyar-la una estona Maria del Mar Bonet, que ja acumula més de mig segle d'escenaris. Carmen Linares i Maria de la Mar Bonet protagonitzaran un moment únic en la història de la música quan pugin a l'escenari totes dues juntes.

Linares, reconeguda recentment amb el premi Princesa d'Astúries de les Arts, ha dit amb gratitud que, per a ella, "és un honor ser en aquest festival" i que tenia "moltes ganes de tornar a Palma". Així mateix, ha assegurat que trobar-se a l'escenari amb Maria del Mar Bonet la il·lusiona molt: "És una artista a qui tenc molt de respecte i admiració en tots els sentits. Crec que ens pareixem amb la coherència artística i el compromís. Davant ella, em trec el capell". No ha dubtat lloar la "meravellosa" veu de la mallorquina, que la acompanyà durant la seva joventut. No ha volgut revelar gaire què faran, però sí que ha dit que serà una cosa "molt lliure", "emocionant" i "una sorpresa per a tothom".

Cargando
No hay anuncios

Sobre haver estat convidada a un festival de jazz essent cantadora de flamenc, Linares ha apuntat que el jazz i el flamenc "tenen coses en comú, encara que no sigui la música": "Coincideix l'actitud davant la música. Cada gènere té els seus codis, però tant els del flamenc com els del jazz ens permeten volar". També ha fet una crida en positiu al mestissatge en la música.

El Jazz Voyeur inclou l'actuació d'artistes de les Balears a cada data de la programació. Divendres, la formació de Formentera Saxoleá obrirà la vetllada amb els seus cants de Llevant i soleares de Triana, interpretats amb una orquestració que afegeix, com a element innovador, el so del saxo. Aquest projecte ha estat desenvolupat durant un període de tres anys per Gautama del Campo i un grup de músics de reconeguda reputació en el món del flamenc i del jazz.

Cargando
No hay anuncios

Quatre concerts

En total, incloent el d'aquest divendres, el Jazz Voyeur ha programat quatre concerts; els altres seran dia 10 de novembre, dia 17 i, el darrer, dia 7 de desembre. El director del festival, Roberto Menéndez ha agraït el suport que ha rebut durant tots aquests anys. I ha recordat que el festival posa sempre en valor la qualitat i l'excel·lència de la programació artística.

Cargando
No hay anuncios

Així, el pròxim 10 de novembre hi haurà l'actuació de Jazz/Takes Supergroup, una superbanda formada per quatre noms molt importants a escala mundial: Bill Evans, Niels Lan Doky, Darryl Jones i Harvey Mason. La cita serà al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (CSMIB). Precisament, la Big Band del CSMIB, una formació de gran format, sota la direcció musical de Toni Cuenca, oferirà un concert que farà als oients viatjar en el temps.

El 17 de novembre, Gonzalo Rubalcaba i Chano Domínguez oferiran al públic l'oportunitat de viure en directe la fusió entre les arrels cubanes de Rubalcaba i les de Domínguez, arrelades al flamenc i al jazz. El jove pianista mallorquí Antón Cortés obrirà la vetllada amb el seu espectacle Soniquete.

Cargando
No hay anuncios

El concert de clausura serà dia 7 de desembre: serà una cita amb "el millor gospel a escala mundial", segons els organitzadors del festival. Amazing Grace. A Gospel Celebration to Aretha Franklin commemora, en el seu cinquantè aniversari, un dels enregistraments que més han influït en els estàndards d'interpretació de la música afroamericana. L'espectacle Amazing Grace posa en valor els concerts en directe, i és també un cant de nostàlgia "pels bons vells temps i una emotiva reivindicació dels homes i dones que van fer possible des de les esglésies negres dels Estats Units la cultura del Gospel". La cita inclourà l'actuació de Mallorca Gospel Choir.