CULTURA POPULAR
Cultura 02/02/2017

'Caparrotari', un llibre que recull la diversitat i la riquesa dels caparrots i els capgrossos d'onze pobles de Mallorca

Una edició autogestionada amb textos de Raül Valls i il·lustracions de Melicotó

Margalida Mateu
2 min
Jaume Vich i Raül Valls a la presentació del Caparrotari de Mallorca a la llibreria Agapea de Palma.

PalmaEl periodista i presentador de televisió Raül Valls i les il·lustracions de Melicotó han creat el primer volum del 'Caparrotari', un llibre que recull la diversitat i la riquesa dels caparrots i els capgrossos d'onze pobles de Mallorca.

Es tracta d'un treball d'informació, història i divulgació que "vol fer valer la figura dels caparrots dins la cultura popular mallorquina", assenyala Valls. En aquest primer volum -en total seran tres-, els protagonistes són els caparrots de sa Pobla, Consell, Llubí, Marratxí, Porreres, Inca, Santanyí, Alcúdia i Muro i els capgrossos de Santa Maria del Camí i Palma, que el periodista ha anat recopilant d'aquestes poblacions, on la tradició està més arrelada. El segon volum recollirà les colles de Mallorca recuperades però que gairebé no estan organitzades i el tercer, colles l'existència de les quals es coneix però que actualment no estan en funcionament.

Portada del Caparrotari de Mallorca

Al llibre hi ha informació dels caparrots de cada poble, el nom de la colla, propietat, any de constitució, nombre de caparrots, construcció, material amb el qual estan fets, quan surten, si ballen o no i amb quina música i si estan exposats o es poden visitar. Així com una explicació i una il·lustració de cada un dels caparrots "amb uns dibuixos que conserven els colors i el disseny dels originals", diu Jaume Vich, il·lustrador de Melicotó, que reconeix que ha estat una tasca laboriosa.

Ara bé, el 'Caparrotari' va més enllà del format d'un llibre i Valls i Melicotó han creat tot un material complementari seguint el mateix disseny i les il·lustracions que inclou una pàgina web, tasses, dessuadores, camisetes i patrons perquè els infants puguin dibuixar.

Il·lustració dels caparrots de Porreres.

Autoedició

El projecte és autogestionat per Raül Valls, que ha decidit emprendre aquesta edició empès per la seva passió pels caparrots i com a president de l'Agrupació Joves de Consell, Dimonis de s'Eixam i la Colla de Caparrots de Consell i amb el disseny acurat i les magnífiques il·lustracions de Melicotó.

stats