Història
Cultura 05/02/2021

“Sota les bombes” i “Born 1714”, dos llibres molt visuals de sengles episodis claus de la història de Catalunya, amb l’ARA

Els dos llibres es poden obtenir als quioscos i a la botiga web de l'ARA del 6 al 19 de febrer.

2 min
Imatge de la portada de "Sota les bombes"

Al llarg de tota la Guerra Civil, Catalunya va viure un setge aeri permanent, de dia i de nit. Els avions del bàndol franquista van llençar milers de bombes per destruir les indústries de guerra, els ports, les estacions, les centrals energètiques... però també desmoralitzar la rereguarda. Dos historiadors que fa temps que fan recerca en la història de l’aeronàutica a Catalunya, David Íñiguez i David Gesalí, ho expliquen a “Sota les bombes”, un llibre molt didàctic, que conté fotografies i cartografia de l’època, làmines en 3D i dibuixos de Josep Ramon Casals.

Nombroses poblacions catalanes van ser bombardejades durant la guerra. La més afectada va ser Barcelona. El llibre il·lustra amb detall els bombardejos que va patir la capital catalana, tant la població com punts estratègics de la ciutat, com el port, que va quedar totalment trinxat.

Barcelona també és protagonista de “Born 1714”, un altre llibre essencialment visual. El seu principal atractiu són les vistes en tres dimensions del Born en temps de la Guerra de Successió. Les recreacions que conté s’han elaborat a partir de la interpretació de les restes arqueològiques, però també tenint en compte la informació notarial que s’ha conservat -que és rica i precisa- sobre les cases, el mobiliari que tenien i les persones que hi vivien.

A les ruïnes del Born s’han identificat hostals, obradors de corders de guitarra, tavernes, palaus i fins i tot un soterrani per guardar neu. Tots aquests espais prenen vida amb el relat que en fa Xavier Hernàndez, historiador i arqueòleg, i les il·lustracions de Josep Ramon Casals i de Guillem Pongiluppi.

Els dos llibres, editats per Angle Editorial, es poden aconseguir amb l’ARA per 23,90 euros. Seran als quioscos i a la botiga web -en aquest enllaç- del 6 al 19 de febrer.

stats