Festes

El Be de Sant Joan ja crida a la festa

El tambor i el fabiol escampen la bulla per Ciutadella, en la primera jornada d’una celebració que enguany s’allargarà tota la setmana, fins a la sortida de la qualcada

L'homo des Bé i el caixer fadrí arribant a cal bisbe avui diumenge
David Marquès
16/06/2024
3 min

CiutadellaCiutadella ja s'ha endinsat a la festa. El tambor i el fabiol escampen des de les 9 h l'alegria per tots els racons de la ciutat, tot seguint l'estela blanca i suau de la llana del be que dona sort a tothom que la toca. Enguany el protagonista del Diumenge del Be, del primer esclat de festa, es diu Camarón i pesa 30 quilos. El porta a sobre l'amo de Torre del Ram, Josep Mercadal, qui caminarà descalç i vestit com Sant Joan Baptista durant bonibé 14 hores.

La comitiva l'encapçala el fabioler Sebastià Salort, en el seu 31è any a la festa, acompanyat enguany pel porter-macer municipal, qui du un GPS que permet conèixer en tot moment en quin punt es troben l'anyell i els caixers. D'aquí a una setmana, quan surti la qualcada, aquest enginy el durà un dels ajudants del fabioler i així es podrà saber també on són els cavalls.

El fabioler ha sonat a les 9 h al palau de Can Salort, el primer toc de les festes. Un inici de Sant Joan que hom no veia a Ciutadella des de 1981, ara fa 43 anys, el darrer fins ara que el tambor i el fabiol ressonaren a la casa senyorial de davant Cal Comte.

Una gentada, com és habitual, ha seguit l'acte des de la plaça de la Catedral i davant la pantalla gegant instal·lada per IB3. El jove Carlos de Salort Pons, que aquest bienni fa de caixer senyor, ha lliurat la bandera de Sant Joan al caixer fadrí, Jordi Capó, i la safata al caixer casat, Damià Moll, qui la durà durant les 105 visites previstes tot el dia (tres tocs de dol inclosos), la darrera a casa seva, on arribarà la comitiva passades les 22 h. Allà, es lliurarà la bandera a la seva esposa, Maribel Torres, qui la custodiarà tota la setmana, fins que diumenge que ve surti la qualcada.

La primera visita del dia ha estat a l'Ajuntament de Ciutadella, on el seguici ha estat rebut per segon any per la corporació municipal que dirigeix l'alcaldessa Juana Mari Pons. Després han anat a cal Bisbe i han visitat les posades de pagesos participants en la festa, cases senyorials, la seu del Consell insular i el Teatre del Born, on es feia la darrera de les funcions de la tradicional sarsuela Foc i Fum. Quan el Be hi ha arribat, s'ha aturat la representació i tota la sala de butaques ha aplaudit emocionada la comitiva que avui convida a festa.

Al fosquet, la Banda de Música dirigida per Joan Mesquida tocarà per primera vegada el Jaleo a l'avinguda Constitució, davant Calós, on es llançaran bona part de les dues tones i mitja d'avellanes que enguany s'han importat de Tarragona per tal de continuar la tradició.

El darrer alè de festa es viurà ja de nit, quan la dona del casat faci onejar la bandera davant la gernació. Demà, quan surti al sol, la traurà i l'exposarà a la seva façana, per tornar a retirar-la a sol post. I així, tota la setmana.

Al port començaran a arribar les més de 25.000 persones que s'esperen per via marítima, procedents d'Alcúdia i Barcelona, i s'acabarà de perfilar l'operatiu de seguretat, ja només pendent que s'incrementi la xifra de 45 voluntaris de Sant Joan per tal d'obrir pas a les carreres dels Jocs del Pla del capvespre de dilluns 24.

Per primer any, es mobilitzaran més de mig miler d'efectius, per damunt del que recomana el Pla director de seguretat de les festes, i es disposarà de les vuit càmeres instal·lades a diferents indrets del centre per tal que la Policia pugui veure en tot moment allò que passi als punts neuràlgics de l'esdeveniment.

El cor santjoaner batega amb força a Ciutadella. Durant els pròxims dies i fins dimarts 25, ja res no tornarà a ser igual a la ciutat de Ponent, transformada ja en la capital balear de la festa.

stats