Cultura 17/04/2020

“Aquest Sant Jordi sense taules al carrer, comprau llibres”

Editorials i llibreries demanen a la ciutadania que ajudi el sector fent igualment comandes per la diada

E. N.
2 min
“Aquest Sant Jordi sense taules al carrer, comprau llibres”

PalmaEl Gremi de Llibreters de Mallorca va decidir divendres no posar data encara a la festa de Sant Jordi, que s’havia de celebrar la setmana que ve i que s’ha suspès per la pandèmia de coronavirus. A Catalunya sí que s’ha posat nova data: 23 de juliol, encara que la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes són conscients que, si es fa, s’hauran de prendre mesures especials encara.

L’ajornament de la diada és un cop fort tant per a les llibreries com per a les editorials de les Illes Balears, i és per aiaxò que el Gremi anima la ciutadania a continuar comprant llibres a les llibreries, ja sigui amb comandes i entrega a domicili o per anar-los a cercar una vegada puguin obrir.

En el mateix sentit s’han expressat 36 editorials independents. “No diferiu la compra. Aquest Sant Jordi sense taules al carrer, comprau llibres. Tants com us ho permeti la butxaca”, demanen en un comunicat signat també per segells de les Balears com Adia, El Gall Editor i Lleonard Muntaner. Són clars en aquest aspecte: “La catàstrofe anunciada no té cap més tallafoc que vosaltres”.

Iniciatives a la xarxa

Aquest 23 d’abril no hi haurà paradetes ni roses a peu de carrer, però han nascut iniciatives per mantenir viva la diada a la xarxa. Per exemple, el Govern balear ha llançat ‘Sant Jordi, una paraula’, una iniciativa amb què anima la ciutadania a compartir alguna paraula en català, acompanyada de l’etiqueta #parauladesantjordi. La finalitat és “que la llengua sigui un element de cohesió de la societat”.

A Menorca el moviment serà més gran: consell insular, ajuntaments i llibreters s’han aliat perquè la jornada es pugui seguir a les xarxes amb el lema ‘Sant Jordi a redossa’. Hi haurà continguts en directe i gravats. En el cas dels directes, la presentadora -l’actriu Laia Garcia- donarà pas a recitals de poesia, presentacions de llibres, tallers, música, gloses, contacontes, teatre i recomanacions literàries. Pel que fa als gravats, seran documentals sobre cultura menorquina, vídeos musicals i de teatre.

Una altra iniciativa curiosa neix de la llibreria Rata Corner de Palma. Proposen als seus clients emplenar un qüestionari sobre gustos literaris i, amb aquesta informació, ells escullen el llibre per a cadascú. Han tingut tant d’èxit que les comandes per abans de Sant Jordi estan tancades. “Estam desbordats, però feliços d’estar tancats triant llibres”, assegura el llibreter Miquel Ferrer.

stats