Surten a subhasta dues monedes musulmanes encunyades a Mallorca

El propietari les va oferir al Consell, però la compra no es va arribar a produir, segons han informat diferents mitjans 

La casa de subhastes  Aureo & Calicó ha tret a la venda dues monedes d'un important valor per a la història de Mallorca, segons han informat Diario de Mallorca  Última Hora. Aquestes dues peces es van encunyar a l'illa durant l'època musulmana i surten a subhasta per un valor conjunt de 33.000 euros, una xifra inferior a l'estimació. Segons expliquen, el propietari d'aquestes monedes va oferir al Consell, concretament a la direcció de Patrimoni, vendre les monedes perquè quedin a Mallorca, però aquesta compra no s'ha arribat a produir. 

El Grup de Numismàtica Mallorca ha assegurat als mitjans que les dues monedes tenen un gran valor perquè són uns dels pocs testimonis que encara perduren en l'actualitat de la cultura islàmica a Mallorca. Asseguren que aquestes peces haurien de formar part del Museu de Mallorca. 

La peça més important és una moneda d'or que va ser encunyada per Ishaq Ibn Muhammad Mayurca, que formava part de la darrera dinastia que va governar l'illa abans de la conquesta del rei Jaume I. Es tracta d'un dinar de 3,3 grams de pes que constitueix un testimoniatge material de primer ordre per a la histografia balear del segle XII. La casa de subhastes la treu amb un preu de sortida de 30.000 euros, tot i que l'estimació del seu valor és de 40.000. 

L'altre moneda que sortirà a la venta és un dírham de plata de 3,6 grams amb un valor estimat de 4.000 euros tot i que el preu de sortida és de 3.000, segons es pot comprovar a la pàgina web d'Aureo & Calicó. La venda de totes dues monedes es realitzarà el pròxim 12 de març a Barcelona. 

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF