Maria Magdalena Gelabert i Francesc Company, guanyadors dels Premis Mallorca de Creació Literària

Les obres premiades són 'Antoni M. Alcover i les dones', de Magdalena Gelabert, guanyadora de la categoria d’Assaig, i 'Animals a la carretera', de Francesc Company, en la categoria de Poesia. Enguany la categoria de Narrativa ha quedat deserta

Els Premis Mallorca de Creació Literària s'han lliurat aquest dijous en dues de les seves modalitats, poesia i assaig, ja que la categoria de narrativa ha quedat deserta. Els premiats han estat, per una banda, la filòloga Magdalena Gelabert, que ha guanyat el premi d'Assaig per 'Antoni M. Alcover i les dones', dotat amb 30.000 euros. Gelabert ha definit el premi com "un regal de Reis anticipat" i com una manera "de valorar la feina intel·lectual". Gelabert ha comentat que fa 15 anys que estudia la figura d'Antoni M. Alcover. A l'assaig guardonat, analitza com "davall la crosta patriarcal de les rondalles, hi ha traces d'un matriarcat molt poderós".

Per la seva banda, el guardó de Poesia, dotat amb 25.000 euros, ha recaigut en Francesc Company. L'autor ha afirmat que el premi el treu de "l'ostracisme", ja que "sense un premi no pots anar a tocar les portes d'una editorial sòlida". Company ha presentat un llibre de poemes que "té com a tema recurrent les amistats fracassades, la culpa i el ressentiment", i que intenta retratar "la zona de grisos del que és la condició humana".

La categoria de Narrativa, que es premia amb 35.000 euros i a la qual han concorregut cinc obres, enguany ha estat declarada deserta. A la categoria d'Assaig s'hi han presentat vuit obres i a la de Poesia, 16.

Amb la intenció d’apostar per la cultura i l’art, i donar visibilitat a artistes de l’illa per impulsar-los, s’ha convidat l’artista d’art contemporani Nauzet Mayor a crear les estatuetes dels Premis Mallorca 2018. L’artista, resident a Mallorca, ha exposat la seva obra al Casal Solleric, a la galeria Fran Reus i a Addaya Centre d'Art Contemporani.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, durant el seu discurs d’entrega ha volgut destacar el compromís de la institució amb la llengua: “La llengua és una línia vermella que cal no traspassar, que és intocable. De fet, totes llengües són patrimoni de la humanitat i cada una d’elles representa una manera única i irrepetible de concebre el món. Poc favor li fan aquells que s'entesten a amagar-la, a tapar-la i a arraconar-la a un reducte folklòric”.

Retrat de Josep M. Llompart

Com a homenatge a un dels grans creadors literaris de Mallorca, Josep Maria Llompart, nomenat Fill Predilecte el 2018, els Premis Mallorca 2018 han finalitzat amb el descobriment del seu retrat, pintat per l’artista i bon amic de Llompart Damià Jaume.

Cal fer esment a l’amistat i admiració entre Josep Maria Llompart de la Peña i Damià Jaume Guardiol; com Llompart va participar en el catàleg de la primera exposició de Jaume a la Sala Pelaires de Palma (1975) i que era habitual que el poeta i assagista col·laboràs amb el pintor. Damià Jaume, a més de conèixer personalment Llompart, es confessa un pintor figuratiu amb predilecció pel realisme poètic.

El grup Vers Endins, amb l’espectacle 'Ocellada', ha conclòs l’acte musicant versos de Josep Maria Llompart.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF