POLÍTICA CULTURAL

La conselleria assegura que considera "prioritària la memòria democràtica"

Governació diu que el Memorial tornarà a La Via Laietana

L'edifici de Via Laietana que fins dijous passat acollia l'Espai Memorial serà rehabilitat de dalt a baix i la intenció és tornar-hi a obrir la institució, tal com va assegurar ahir Governació.

L'anunci va ser fet al vespre pel director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell, que durant una reunió informal i d'urgència amb membres del Consell de Participació del Memorial Democràtic, va assegurar que la institució té "la continuïtat garantida" i que "és una prioritat", ja que "per al govern les polítiques de memòria són essencials per a la qualitat democràtica". La reunió havia estat convocada per explicar les causes "exclusivament tècniques" del tancament, divendres passat, de l'Espai Memorial, situat a la planta baixa de l'edifici de la Via Laietana, un immoble de la Generalitat que des que la conselleria d'Interior el va deixar el 2007 ha quedat mig abandonat.

La reunió d'ahir amb els membres del Consell de Participació va estar marcada per la desconfiança dels presents cap al departament de Governació. Auladell, tot i remetre's a les explicacions que la consellera Joana Ortega té previst donar demà dimecres al Parlament, va reiterar en diverses ocasions davant els assistents "la voluntat inequívoca" del govern de complir la llei del memorial democràtic, garantint la seva continuïtat i el funcionament de les seves activitats. "La nostra voluntat és retornar l'Espai Memorial al mateix lloc on era, un cop condicionat l'edifici", un fet sobre el qual no va poder concretar terminis a causa d'uns fets massa recents i de la incertesa pressupostària. En qualsevol cas, va insistir que l'ús d'aquest immoble suposarà un estalvi perquè es podran desllogar altres espais, com els que el mateix Memorial ocupa a l'avinguda Diagonal, a tocar del carrer Balmes.

El director general va avançar que es buscarà al llarg d'aquesta setmana un lloc alternatiu per tornar a muntar l'exposició Seat 1950-1977, l'arquitectura de la repressió , inaugurada per ell mateix dijous, "quan encara jo mateix desconeixia la gravetat de la situació de l'edifici". Segons Auladell, l'endemà, tan bon punt es van conèixer "els riscos evidents" de mantenir obert l'equipament, es va decidir tancar-lo i es va convocar els membres del Consell de Participació per informar-los dilluns [ahir] mateix.

Desconfiança
El president del Consell de Participació Memorial, l'ex-pres polític Enric Pubill, i el del Consell Assessor, l'historiador Borja de Riquer, van reclamar la convocatòria formal d'aquestes dues instàncies, així com de la junta de govern, per rebre informació i garanties sobre el futur del Memorial. Pubill, Riquer i altres membres del Consell van expressar la seva preocupació sobre quins serien els terminis de rehabilitació de l'edifici i els pressupostos amb què comptarà el Memorial. Representants d'entitats memorialistes també van recordar que el Memorial té pendent de pagament les subvencions del 2010 i, en alguns casos, del 2009.

EDICIÓ PAPER 19/08/2018

Consultar aquesta edició en PDF