Publicitat
Publicitat

Espanya, un dogma històric contra la llibertat

Alberto San Juan porta l'espectacle 'España ingobernable' al Teatre Romea

‘España ingobernable’ TEATRE ROMEA 17 D’OCTUBRE

Alberto San Juan, dalt de l’escenari, està com a casa. I té carisma, charme que en diuen els francesos. És un murri que espectacle rere espectacle obre en canal la història del regne per posar llum en el que és connatural a l’exercici del poder hegemònic. La proposta d’ España ingobernable és un repàs sobre com la voluntat popular ha commocionat i conquerit allò que des del poder se li negava. És un relat que comença amb poc més que l’enumeració de les revoltes contra el mal poder en temps pretèrits per recalar de manera molt més extensa en temps i tractament a la Segona República i la postguerra.

De segur que més d’un espectador pensava que San Juan podia tocar d’una manera o una altra el conflicte actual entre Catalunya i el govern espanyol. I sí que en fa algun apunt irònic, però la veritat és que no calia anar a més perquè tot l’espectacle il·lumina perfectament com l’Espanya del dogma ha estat present des de fa segles entre nosaltres i com el poder de cada moment ha intentat sempre emmudir amb violència i humiliació les demandes populars per canviar l’ statu quo. En el seu reivindicatiu al·legat, l’actor, acompanyat a la guitarra per la fenomenal nitidesa i emotivitat de Fernando Egozcue, insereix poemes del Lorca de Poeta en Nueva York, Miguel Hernández, Ángel González i Albert Pla ( Majestat ), i fins i tot s’atreveix amb un doble sacrilegi cantant Serrat ( Paraules d’amor ) i Llach acompanyat espontàniament pel cor dels espectadors en un moment certament especial.

Malgrat que l’actor ha de recórrer al guió tot sovint, la seva naturalitat, la convicció de tot el que denuncia i la gràcia amb què ho fa resulten plenament satisfactòries per a tots aquells espectadors que qüestionen la suposada bondat de la sortida de la crisi econòmica i que miren més enllà de la manipulació informativa i la propaganda oficial dels mitjans públics o privats.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF