'Contes infantils de la guerra', històries de bons i dolents en temps de conflicte

El Museu de Manacor acull una mostra editorial amb aquest temàtica fins dia 19 de maig

L’engranatge propagandístic de la Guerra Civil espanyola dirigit als més petits es fa visible a la mostra 'Contes de la guerra', que acull des d'aquest passat cap de setmana i fins dia 19 de maig el Museu d'Història de Manacor, a la torre dels Enagistes.

Els contes es convertien en una arma per ensenyar als més petits un món dual de bons i dolents, semblant al que s’estava enfrontant en aquells moments al camp de batalla. "Aquests contes han estat molt difícils de recuperar perquè durant la guerra i la dictadura aquells que els varen guardar a ca seva s’exposaven a la repressió o la mort si eren descoberts i per això se n'han conservat poquíssims exemplars", va explicar el comissari de la mostra, Sergi Freixes, durant l'acte inaugural.

La mostra aplega exemples de les iniciatives duites a terme pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat o per l’Editorial Estrella. I no només des del vessant purament literari, en què participen autors com Lola Anglada o Salvador Perarnau, sinó també de tots els recursos que acompanyen els contes infantils.

L'exposició també posa especial atenció en la tasca dels dibuixants i il·lustradors, molts dels quals tenen una clara influència de l’avantguarda revolucionària russa, com Ramon Puyol, Pitti Bartolozzi, Artur Moreno, Durban, Berta i Elmer Hader, o Lola Anglada.

Comissariada per Sergi Freixes, l’exposició que fins dia 19 de maig acull el Museu d’Història de Manacor és un viatge que s’atura per mostrar-nos amb detall diferents episodis, recull exemples de contes clàssics adaptats de la literatura infantil del bàndol franquista de la guerra i la postguerra, i s’endinsa en institucions com el Ministerio de Instrucción Pública, el Comissariat de Propaganda i la Biblioteca Infantívola.

Conferències

Diversos experts completaran el discurs de l’exposició amb tres conferències associades a la mostra. Dijous dia 4 d’abril, a les 20 h, la professora d’Història de l’Art a la Universitat de les Illes Balears Francisca Lladó pronunciarà la xerrada 'Benefici social i rellevància pràctica. Disseny gràfic en el període de les avantguardes russes'.

Divendres dia 26 d’abril, a les 20 h, la sociòloga i editora Marta Jové parlarà del 'Poder subversiu del conte popular; funció social, simbologia i vigència'. I per acabar amb el cicle de conferències el comissari de l’exposició, Sergi Freixes pronunciarà la xerrada 'Contes clàssics, no tan clàssics'.

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF