El mapa que reivindica els restaurants més emblemàtics de Mallorca
La iniciativa de Cap de fava amb orelles reconeix els negocis familiars i les noves generacions que mantenen viva la tradició gastronòmica de l’illa
PalmaUn nou mapa difós a les xarxes socials pel perfil @Capdefavaamborelles recull els restaurants i cellers més emblemàtics de Mallorca, una iniciativa que vol posar en valor la cuina tradicional de l’illa i els negocis familiars que l’han mantinguda viva al llarg de les dècades.
El projecte diferencia tres tipus d’establiments: els que continuen actius sota el relleu generacional, els que han sabut mantenir la tradició amb equips del poble i els més recents, amb entre 10 i 30 anys d’història, que reivindiquen la cultura gastronòmica mallorquina.
Entre els locals que hi apareixen hi ha Can Costa (1936), Celler de Petra (1860), celler Sa Premsa (1958) i Es Cruce (1934), autèntics referents d’una cuina de proximitat i arrelada a la terra. També s’hi destaquen espais més joves, com Can Tronca (1998) i Can Pintxo (2011), que continuen aquesta herència adaptant-la als nous temps.
Segons expliquen els impulsors del mapa, alguns restaurants han preferit no aparèixer-hi o no disposaven de la data exacta de fundació, fet que ha obligat a prioritzar altres establiments. Les fletxes que acompanyen alguns noms indiquen tant l’antiguitat de l’edifici com la data d’obertura del restaurant, un detall que vol reflectir el pes de la història en la gastronomia local.
Però el mapa arriba també en un moment de transformació profunda de la cuina mallorquina. La globalització gastronòmica, la pressió turística i l’estandardització dels sabors han anat desplaçant els plats tradicionals de les cartes, sovint substituïts per receptes internacionals o adaptacions pensades per al visitant. Molts cuiners veterans alerten que cada vegada costa més trobar un frit mallorquí, una llengua amb tàperes o un arròs brut fet com abans, i que el relleu generacional als fogons no sempre està garantit.
Tot i això, projectes com el de Cap de fava amb orelles serveixen per recordar que la cuina mallorquina no és només menjar, sinó també memòria i identitat. A cada plat s’hi couen la història d’un poble i la transmissió d’un saber que s’ha construït, generació rere generació, a les cuines de les cases i als cellers dels pobles.
Amb aquesta iniciativa, els impulsors del mapa volen retre homenatge a una manera de fer i menjar que forma part de la identitat mallorquina, i que avui continua viva gràcies a la passió de cuiners, famílies i clients fidels.