Política Cort 14/11/2023

Ni memòria de la ciutat ni dinamització lingüística: més retallades de Cort

L'equip de govern del PP suprimeix el servei de promoció de la llengua i el programa d'història de Palma dels comptes municipals de 2024

1 min
Imatge d'una activitat del Servei de Dinamització Lingüística de Cort.

PalmaLa memòria i la llengua han estat, també, víctimes de la destralada del Partit Popular als pressupostos de Cort, tal com va evidenciar dilluns la regidora de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut, Interculturalitat i Igualtat, Lourdes Roca, en la comissió extraordinària de comptes. Així, desapareixen dels pressupostos del 2024 les dotacions econòmiques de dos projectes que, fins ara, havia encapçalat MÉS per Palma: el Servei de Dinamització Lingüística i el programa de Memòria de ciutat.

Per una banda, la partida de promoció de la llengua pateix una davallada de més de 105.000 euros i es queda amb només 24.000 euros. Entre altres coses, aquesta retallada comporta la desaparició del Servei de Dinamització Lingüística, que tenia una plantilla de dues persones. "No es continuarà, no es farà", va assegurar la regidora al respecte. Per la seva banda, el representant de MÉS per Palma a la comissió, Miquel Àngel Contreras, va lamentar aquesta decisió perquè el Servei feia una "feina important als barris".

D'altra banda, la partida destinada a Memòria de la ciutat ha quedat molt pitjor, amb un saldo de zero per al 2024. En aquest cas, la regidoria de Lourdes Roca ha decidit eliminar per complet el programa, i tampoc n'ha reubicat cap de les activitats en un altre departament. La segona tinent de batle va afirmar que aquest programa "no es farà", encara que més tard va insinuar que "se li pot donar una volta". Passi el que passi, finalment, ja ha perdut els 87.600 euros de dotació. "És una llàstima, perquè aquest programa no tenia només activitats de memòria democràtica, sinó que incloïa tant història recent com del segle XV", va declarar al respecte Miquel Àngel Contreras.

Prohens felicita els guanyadors dels premis Enderrock i, després, el seu partit els lleva la subvenció

Els premis Enderrock també han patit les retallades dels pressupostos de Cort. En concret, el regidor de Cultura, Javier Bonet, va retirar dels comptes de la seva àrea la subvenció nominativa de 15.000 euros que el 2023 varen rebre. No obstant això, tan sols uns dies abans que el seu partit –a Palma– retiràs aquesta ajuda, la presidenta del Govern, Margalida Prohens, va enviar una carta als guanyadors de l'edició anterior com a felicitació. "Esper que gaudiu d'aquest reconeixement tan especial i que aquest premi sigui un al·licient per continuar amb la vostra dedicació a la música", assenyalava Prohens en el text. Amb la nova distribució dels pressupostos de Cort, però, aquests premis hauran de presentar-se a les ajudes de lliure concurrència, amb la resta d'entitats, de manera que deixen de tenir una partida assegurada.

stats