Política Cort 27/09/2023

Cort destitueix l'adjunt de la Defensora de la Ciutadania, Vicente Rodrigo

Cort justifica la decisió per la necessitat de complir l'acord programàtic amb Vox i per "eliminar duplicitats"

3 min
Vicente Rodrigo, adjunt de la Defensora de la Ciutadania, i la defensora, Anna Moilanen, en una imatge d'arxiu.

PalmaEnmig de la polèmica per la Defensora de la Ciutadania de Palma, el nou equip de govern de Cort n'ha destituït l'adjunt, Vicente Rodrigo. Segons han informat fonts de l'oposició a l'ARA Balears, el Consistori va signar la destitució dimarts horabaixa, i ho ha anunciat a la roda de premsa dels acords de Junta de Govern. "Ens crida l'atenció que el PP votàs a favor del seu nomenament i ara el destitueixi. També caldria saber si s'ha consultat la Defensora abans de la despossessió del càrrec, com sí que es va fer amb el nomenament", declara al respecte el PSOE de Palma. Cal recordar que la figura de l'adjunt a la Defensora es va crear el 2017, moment en què la persona actual al càrrec, Anna Moilanen, ja va proposar Vicente Rodrigo.

Posteriorment, davant els mitjans de comunicació, la portaveu del PSOE de Palma, Rosario Sánchez, ha denunciat la destitució de Vicente Rodrigo. "És una qüestió molt greu, que s'ha fet amb nocturnitat" i que entenem que "és un sacrifici que fa el batle Martínez davant de Fulgencio Coll, coaccionat pel seu soci de govern".

Segons ha recordat Sánchez, Martínez va declarar fa uns dies les seves intencions de mantenir la figura de la Defensora de la Ciutadania i va dir que" no compliria" aquest punt de l'acord de govern que havia fet amb Vox. Per tant, ara entenen que "es doblega davant de Vox, davant de la reacció que ha tingut Fulgencio Coll", que, per altra banda, "ja té els seus problemes interns". D'aquesta manera, es trasllada, com ha dit Sánchez, "l'autoritarisme de Vox a l'Ajuntament en qüestions molt sensibles i que afecten directament els drets dels veïns de Palma".

Per la seva banda, la regidora de MÉS Kika Koll ha advertit que "el cessament del director de l'Oficina de la Defensora és un atac als drets de la ciutadania, un primer fet per desmantellar l'Oficina". "Just quan ahir el batle Martínez va dir que mantindria l'oficina avui fa un moviment intolerable i inadmissible. No es recorda a l'Ajuntament de Palma aquestes formes, és una decisió inèdita i sobretot de cara a aquesta Oficina", ha denunciat Coll, qui considera que "l'únic responsable d'aquesta decisió és el PP". 

Des de Podem Palma, Lucía Muñoz, ha censurat que aquesta decisió va en la direcció de l'eliminació de la Defensora de la Ciutadania, una cosa que "no és possible perquè contravé" la Llei de Capitalitat i el Reglament Orgànic de Drets de la Ciutadania. Per tant, ha afegit, "han optat per deixar sense recursos l'Oficina de la Defensora".

Segons ha dit Muñoz, PP i Vox mantindran la figura de la defensora fins a 2026 perquè "estan legalment obligats", però "retallar i reduir al mínim" una institució amb "tanta càrrega de treball i una labor imprescindible és, de facto, condemnar-la a la desaparició". La portaveu de Podem Palma ha dit que "és una estratègia perversa" del PP que ja és coneguda: "Desinvertir i retallar en serveis públics per a ofegar-los i una vegada comencin a col·lapsar justificar així la seva desaparició".

Les explicacions de Cort

A la roda de premsa dels acords de la Junta de Govern, la tinenta de batle i portaveu de l'equip municipal, Belén Soto, ha defensat la decisió de la destitució de Rodrigo, dient que s'ha pres per "la necessitat de complir un dels punts de l'acord programàtic amb Vox" i per "eliminar duplicitats".

Així i tot, preguntada per l'increment del volum de treball dels darrers anys, la portaveu ha contestat que "reconeixen tota la feina que ha fet". "La concreció d'aquesta mesura és prioritària per anar restant duplicitats", ha sentenciat. També ha dit que continuaran donant suport a la feina de la Defensora fins l'any 2026, quan acabi el seu mandat, i que més endavant ja es decidirà com continuarà la seva activitat.

El mateix Rodrigo ha manifestat la seva "sorpresa" pel cessament , que s'ha executat sense consultar Moilanen, segons ha informat Europa Press. En aquest sentit, ha considerat que la decisió de l'equip de govern és "un atac unilateral", "sense precedents", i que "no hi ha hagut un debat" sobre la seva persona. "Això és un atac a la Defensora de la Ciutadania, ja que se li limiten els recursos i afectarà a l'atenció als ciutadans", ha puntualitzat.

Sobre les suposades duplicitats argumentades per Soto, Rodrigo ha insistit que l'Ajuntament "no disposa de cap altra entitat a nivell municipal i supramunicipal que faci aquesta atenció a la ciutadania". "És la darrera opció dels ciutadans que es troben en una situació d'indefensió abans d'anar als tribunals, i no tothom té la capacitat d'acudir als tribunals perquè en aquesta societat no hi ha drets per a les persones que no tenen capacitat econòmica per pagar-se una defensa judicial", ha reivindicat.

Al mateix temps, també ha incidit que tampoc hi ha duplicitat entre Moilanen i ell, ja que és com "si els directors generals tinguessin duplicitat amb els regidors". "Es tenen subordinats per poder créixer, i si llevassin els directors generals als regidors no sé com durien a terme la feina", ha defensat.

stats