Conflicte laboral
Política Cort 01/02/2024

Cort continua autoritzant contractes per a l'IMI, però es nega a mantenir quatre netejadores

L'Ajuntament de Palma aprova una despesa de 185.000 euros i recorrerà a empleats de la subcontracta de Emaya per substituir aquestes dones

2 min
Façana de l'Institut Municipal d'Innovació de Palma.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha autoritzat la compra de material informàtic per valor de 185.000 euros per a l'Institut Municipal d'Innovació (IMI), a pesar que insisteix a no subrogar les quatre netejadores de l'organisme, perquè "no pot contractar" en trobar-se en procés de dissolució –s'integrarà en l'organigrama del Consistori. "L'IMI no pot contractar i no pot fer-ho amb el servei de neteja", ha assegurat la portaveu de Cort, Mercedes Celeste, per justificar no haver recol·locat les treballadores quan el 23 de gener va finalitzar la concessió amb l'empresa Samsic.

Malgrat l'explicació, la sessió de la Junta de Govern de Cort del 17 de gener recollia expressament "autoritzar l'IMI a la despesa derivada de la contractació del subministrament de 90 packs de software". El contracte va rebre el vistiplau només sis dies abans que les treballadores deixassin de netejar a l'IMI després de més de 20 anys, en algun cas, en aquest lloc de feina.

L'Ajuntament ha reconegut, a més, que seran empleats de la subcontracta de l'edifici d'Emaya –amb els quals comparteix dependències l'IMI– els que s'encarreguin "unes hores" de la neteja. "No existirà un nou contracte. Es tracta d'una situació molt concreta, d'unes setmanes, fins que es faci el trasllat a la nova seu", ha afegit Celeste sense precisar exactament quan es durà a terme l'activitat a les noves instal·lacions.

Cal subrogar

Experts jurídics han assegurat a l'ARA Balears que, "com que no està dissolta la persona jurídica, no existeixen diferències, entre la contractació o compra de subministraments o serveis". Així, el grup municipal dels socialistes assegura que "l'IMI pot contractar perquè no està dissolt". "Si hi ha una continuïtat de servei cal subrogar l'empleat perquè el centre de treball continua existint. El PP pot articular-lo amb una pròrroga forçosa o un contracte menor perquè es tracta d'un servei essencial. A més, deixen desprotegit un col·lectiu vulnerable. Ens preocupen les treballadores", apunten sobre les dones que superen els 50 anys i, en algun cas, es troben pròximes a la jubilació.

Per part seva, MÉS per Palma acusa el PP que "no sap gestionar ni els serveis més bàsics i mínims d'un ajuntament, com els de neteja d'unes instal·lacions municipals". "És una falta de respecte als treballadors públics. A més, està destruint i precaritzant les condicions laborals", han afegit.

"Ens van tractar com a delinqüents"

L'IMI, situat en un edifici d'Emaya, està sense personal de neteja des de fa una setmana. Les treballadores, per recomanació sindical, es van personar en el seu lloc de treball l'endemà de la finalització de la concesió i no van poder accedir al recinte ni recollir els seus estris personals. Des de l'IMI, les van instar que se n'anassin sota amenaça de "cridar a la policia", segons relata una de les afectades, que prefereix mantenir l'anonimat per temor a represàlies. "No vam poder ni emportar-nos el nostre uniforme. Ens van tractar com a delinqüents, com si fóssim ocupes", explica.

"Només tenc ganes de plorar. Sent molta impotència. Mai em va passar pel cap que, després de tants anys, pogués perdre la meva feina, i menys d'aquesta manera", relata, conscient de la dificultat de reincorporar-se al mercat laboral a la seva edat.

stats