Conflicte laboral amb Cort
Política Cort 30/01/2024

Unes dependències d'Emaya estan sense personal de neteja des de fa una setmana

L'Ajuntament de Palma es nega a subrogar quatre treballadores que prestaven servei a l'Institut Municipal d'Innovació

2 min
Façana de l'Institut Municipal d'Innovació de Palma.

PalmaL'Institut Municipal d'Innovació (IMI), situat en un edifici d'Emaya, està sense personal de neteja des de fa una setmana. El contracte amb l'empresa que proveïa els serveis (Samsic) va expirar dia 23 de gener davant la impossibilitat per llei de prorrogar-ho. Les quatre dones que netejaven les instal·lacions s'han quedat en uns llimbs jurídics i laborals que esperen una resolució. Les treballadores, per recomanació sindical, es van personar en el seu lloc de treball l'endemà i no van poder accedir al recinte ni recollir els seus estris personals. Des de l'IMI, les van instar que se n'anassin sota amenaça de "cridar a la policia", segons relata una de les afectades, que prefereix mantenir l'anonimat per temor a represàlies. "No vam poder ni emportar-nos el nostre uniforme. Ens van tractar com a delinqüents, com si fóssim ocupes", explica.

"Només tenc ganes de plorar. Sent molta impotència. Mai em va passar pel cap que, després de tants anys, pogués perdre la meva feina, i menys d'aquesta manera", relata, conscient de la dificultat de reincorporar-se al mercat laboral a la seva edat.

En les instal·lacions de l'IMI treballen més de 70 persones i l'Ajuntament de Palma ha confirmat a l'ARA Balears que "no hi ha neteja" en aquests moments. L'IMI "està en un edifici d'Emaya i es comuniquen per una porta", han assegurat des de Cort.

Sota l'absència de servei en l'IMI es troba un conflicte laboral amb les quatre treballadores, que han netejat les instal·lacions des de fa més de 20 anys en algun dels casos. Les seves edats se situen en la cinquantena i una d'elles es troba pròxima a la jubilació.

L'empresa els paga un permís retributiu

La concessionària ha anat notificant a les treballadores des del mes de novembre que al gener deixaven de prestar servei a l'IMI. Actualment, Samsic els està pagant el seu sou com a permís retributiu a l'espera que l'organisme les subrogui a la nova empresa de neteja. Així va ser fa anys quan es va produir un canvi en la concessió. "La llei dictamina que han de continuar fent feina amb una subrogació. No obstant això, a l'Ajuntament s'han escudat que tenen previst traslladar les oficines, però no és immediat. Tenen fórmules com un contracte menor per resoldre'l. Si una altra empresa presta servei, cometrien un delicte. Per part nostra, no hi podem fer res més. És increïble que una instal·lació pública deixi de netejar-se perquè un ajuntament es nega a contractar les treballadores", asseguren des de Samsic, reclamant que mantinguin en els seus llocs les quatre dones.

Cort centralitzarà els serveis

Cort, per part seva, argumenta que l'IMI es troba en procés de dissolució per integrar-se en l'organigrama del Consistori, coincidint amb el seu trasllat a la nova seu del parc Pocoyó. "Els serveis de neteja se centralitzaran a l'Ajuntament de Palma. Per tant, són persones jurídiques diferents i els contractes no tenen validesa. Llavors, no és l'IMI qui ha d'assumir la situació de les treballadores, sinó Samsic", revelen fonts del Consistori.

Sobre si l'edifici continuarà sense netejar-se, l'Ajuntament de Palma assegura que "se solucionarà aviat" i que s'estudia que sigui "la subcontracta que presta servei a Emaya la que el netegi". Samsic adverteix, novament, que aquesta solució és il·legal. Mentrestant, la treballadora contactada per ARA Balears reclama continuar treballant. "No vull una indemnització, només el meu lloc de feina", conclou.

stats