CRISI DE PODEM
Balears 10/12/2016

La votació que va fer reaccionar Jarabo

Els expedients contra Bachiller, Huertas i Seijas es van activar quan el Consell Ciutadà va aprovar que tres diputats es plantassin davant Biel Barceló

Jaume Vinyas
3 min
La reunió del Consell Ciutadà de dia 31 d’octubre va acabar desencadenant les accions contra Seijas, Huertas i Bachiller.

PalmaL’expedient disciplinari que, amb tota probabilitat, suposarà l’expulsió de Xelo Huertas, Montse Seijas i Daniel Bachiller de Podem es va plantejar a partir d’una decisió aprovada pel Consell Ciutadà Autonòmic (CCA) de dia 31 d’octubre. L’òrgan de direcció política del partit va desautoritzar l’Acord de Mínims que havia signat el secretari general, Alberto Jarabo, amb el Govern, i va acordar la constitució d’un “equip transmissor” format per tres diputats (el mateix Jarabo, la portaveu parlamentària Laura Camargo i el diputat per Eivissa Aitor Morrás). Aquesta comissió havia de reunir-se amb el vicepresident, Biel Barceló, i entregar-li un “document tancat” consensuat entre el CCA i el grup parlamentari en què s’anunciava que Podem no donaria suport als pressupostos si s’eliminava una sola plaça d’R+D+I a la comunitat.

L’acord no només es va interpretar, des de la direcció del partit, com un intent de vincular el suport als comptes públics a la situació contractual de Bachiller, secretari d’Acció Institucional del partit i investigador del CSIC, sinó com un desafiament directe a Jarabo, a qui diversos membres del CCA acusaven d’haver pactat l’Acord de Mínims sense el seu consens. Algunes fonts presents a la reunió han assenyalat a l’ARA Balears que es va arribar a prohibir a Jarabo i a Camargo que tinguessin veu en la reunió amb Barceló. La seva assistència s’hauria permès només per dotar de més presència les reivindicacions del CCA, però l’encarregat de negociar havia de ser, exclusivament, Morrás. Jarabo ha confirmat a aquest mitjà el resultat de la votació, però nega que se li prohibís intervenir, tot i que admet que “es va posar un cert èmfasi que Aitor portàs la iniciativa”. El diputat eivissenc no ha volgut confirmar ni desmentir els fets.

Desconfiats amb Jarabo

La reunió es va desenvolupar en un clima molt tens, tal com es desprèn dels missatges dels participants, recollits al xat de Telegram del CCA al qual ha tingut accés l’ARA Balears. Allò cert és que ni l’adopció de l’acord, sens dubte una victòria del CCA sobre Jarabo, va calmar els recels dels seus membres. “Esper no haver-me equivocat confiant que la presència simbòlica d’Alberto com a part de l’equip transmissor donaria credibilitat a una decisió ferma del CCA. Que no sigui el contrari i generi controvèrsia respecte del que es pugui haver tractat a esquena nostra”, va escriure un membre del CCA quan passaven només uns minuts de les 10 del dematí, poques hores després, per tant, d’haver finalitzat la reunió.

El xat recull un centenar de missatges més, alguns dels quals amb desqualificacions molt dures cap a Jarabo. Entre aquests, una de les més bel·ligerants és la diputada Montse Seijas, qui ha defensat, aquesta setmana, que l’acord no pretenia defensar exclusivament els interessos de Bachiller, sinó garantir tots els llocs de feina relacionats amb la investigació a les Illes.

Jarabo no opinava el mateix i va anar a consultar amb el secretari d’Organització, Alejandro López, i la responsable de l’àrea legal de Podem, Aina Díaz, la manera de contrarestar el cop que acabava de patir.

Segons es desprèn del xat, el secretari general anà guanyant temps al llarg del dia, fet que impossibilità la redacció del text, del qual se n’havia encarregat el mateix Bachiller. Fins a tres vegades li reclamà el científic una “documentació” necessària per a l’informe, suposadament facilitada per Barceló a Jarabo i en la qual s’esgrimirien els motius pels quals el Govern havia decidit, finalment, no renovar el conveni amb el CSIC gràcies al qual se sufraguen les despeses del laboratori de Bachiller.

La reiterada tardança de Jarabo generà desenes de missatges d’indignació, molts dels quals, però no tots, a càrrec de Huertas i de Seijas.

Finalment, a les 20.31 h, el secretari d’Organització enganxava el missatge de Díaz que donava el sus a una crisi institucional que encara no ha acabat: “No es pot vincular la negociació dels pressupostos al tema de Bachiller (ni directament ni indirecta, ni expressament ni tàcita, ni camuflant-ho dins la R + D+ I)”.

stats