DRETS
Balears 07/05/2017

Podem vol crear una oficina de l’habitatge buit

S’inclouria en la llei de l’habitatge i trauria cases desocupades de nou al mercat

C. Buades
2 min
Podem vol crear una oficina de l’habitatge buit

PalmaPodem proposarà que la futura llei de l’habitatge inclogui la creació d’una oficina de l’habitatge buit. Aquest ens, que podria passar a formar part de l’estructura de l’Ibavi, tindria com a funció la posada en el mercat d’immobles que estan desocupats i que es mobilitzarien després de rehabilitar-los, en cas que fos necessari.

La mesura es presentarà en format esmena i, com aquesta, n’hi haurà d’altres. Una d’elles és la posada en marxa d’un procés de “mediació prèvia davant el sobreendeutament de les famílies”. El diputat de Podem Aitor Morràs explica que seria un servei en el qual el Govern podria actuar com a mediador o podria també donar les eines per tal que un tercer s’encarregàs de fer la mediació.

“Hauria de fer-se abans que s’iniciï el procés de llançament”, opina Morràs, qui també explica que les esmenes de la formació dels cercles estaran enfocades a protegir els desnonaments hipotecaris, però també aquells que són fruit d’una renda de lloguer, que són al voltant del 65% dels que s’executen, segons aquest diputat.

No obstant això, Morràs considera que s’ha d’actuar de manera diferenciada en cada un dels dos casos, perquè “no és el mateix actuar contra un propietari que contra un banc. La situació no és la mateixa, però el drama que viu la persona o la família que serà desnonada sí que ho és”. Per això, des de Podem consideren que “el Govern ha de fer front a ambdues situacions”, sobretot si aquestes realitats es veuen agreujades per qüestions com la “turistització” o els processos de gentrificació que s’estan vivint en zones com el centre històric de Palma i Eivissa.

Acords

A la formació lila expliquen que no tot són diferències i que han arribat a acords amb els partits del Govern sobre el que consideren una “llei vital”, com el fet d’obligar els bancs o els grans tenidors a “mobilitzar un habitatge si fa més de dos anys que el tenen buit” i destinar-lo a lloguer social, o el fet que els ajuntaments declarin com a buits aquells immobles que faci sis mesos que estan sense habitar i en facin un registre.

Tot i així, encara queden qüestions per resoldre en una llei que durant el procés d’exposició pública va rebre dures crítiques per part de, per exemple, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca. “Pensam que l’habitatge ha de declarar-se un dret subjectiu”, assegura Morràs, “i que s’ha de poder reclamar als tribunals si el Govern de la Comunitat Autònoma no dona una resposta habitacional a les seves necessitats”.

La que ha de ser una de les lleis clau de la legislatura ja fa mesos que genera controvèrsia a causa de debats sobre com es planteja (o no) en el text el lloguer social, però el conseller de Territori, Marc Pons, ja va anunciar en el seu moment que això “no serà motiu per aturar” el Govern.

stats