MENORS
Balears 10/12/2016

‘Talia’, un curtmetratge de Toni Bestard per posar fi als prejudicis

L’associació de joves extutelats finança part d’aquest projecte, que vol explicar què passa en la vida d’un infant perquè acabi en una llar de protecció

Montse Terrasa
3 min
‘Talia’, un curtmetratge de Toni Bestard per posar fi als prejudicis

PalmaEn aquests moments, Toni Bestard i el seu equip deuen estar tancant el càsting d’actors del seu pròxim curtmetratge. Aquesta vegada no es tracta de contar només una història de ficció. Aquesta vegada es tracta de donar visibilitat a tots els infants i joves que, per diferents motius, no poden viure amb les seves famílies i ho han de fer en una llar d’infants.

Talia és el primer projecte important en el qual s’ha embarcat la nova Associació de Joves Pro Emancipats de les Illes Balears (APEIB) i vol ser una ajuda a tots els extutelats del sistema de protecció de menors.

L’Associació podria haver triat començar l’activitat d’una altra manera amb els 10.300 euros que els ha concedit el Govern, però hi ha molts falsos mites per destruir i necessitaven fer-ho amb contundència, segons explica David Moreno, soci fundador d’APEIB. “Vàrem decidir començar per una cosa que teníem en comú, superficialment, i és que tots nosaltres hem estat prudents a l’hora de dir que havíem estat en un centre de menors... Hi ha molts prejudicis”, confessa.

La intenció del curt

Amb el curt, en el qual invertiran uns 8.000 euros, els extutelats volen “aclarir els motius pels quals els nins van a un centre”, comenta el jove estudiant de Dret, que va viure dotze anys a El Temple.

Precisament és aquesta entitat la que acull una reunió de feina amb el director del film. Si tot va bé, el 2 de gener començaran a gravar i les previsions de Bestard és que a finals del mes que ve estigui acabat. “He begut de diferents històries. Hi ha problemes de família, d’inadaptació a l’escola... és una història dura però també positiva”, avança sobre el projecte.

La protagonista serà una nina d’uns 13 anys, Talia, i en el curt podrem saber què passa en la seva vida les setmanes prèvies a entrar en un centre de protecció d’infants i adolescents. Bestard no en dóna gaires detalls més, però sí que avança que la protagonista trobarà una sortida, un mentor en el món de la boxa. “Serà una mescla de Million Dollar Baby i El Bola, salvant les distàncies”, comenta mig en broma Toni Bestard. Pel director, és molt més atractiu i efectiu fer una història de ficció que no un documental sobre la protecció de menors i la convivència a les llars d’infants. La intenció és que Talia pugui fer part del circuit comercial per així donar més nom a l’Associació que hi ha al darrere.

APEIB es va constituir fa relativament poc, però ja ha participat en les reunions amb la Conselleria de Serveis Socials, que fa uns mesos va aprovar una renda d’emancipació per als joves extutelats. “Que el Govern i el Consell de Mallorca vagin de la mà és més important que les ajudes”, comenta el president d’APEIB en relació a la situació en què queden els extutelats quan compleixen els 18 anys.

Amb la resta de la subvenció rebuda també construiran la seva pàgina web, perquè els doni a conèixer. La intenció de David Moreno i dels altres membres de l’Associació és ser un suport per als joves des que deixen la tutela per sortir a la vida real. “Les nostres famílies no són un model sa, i l’Administració ens ofereix una sèrie d’institucions, recursos materials, que són genials, però no omplen aquella buidor”, comenta el jove.

stats