PATRIMONI

Les talaies de Mallorca es tornen a encendre pels refugiats

Professors de l’IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX organitzen una recreació històrica que també vol retre homenatge a Joan Binimelis

El pròxim 7 de gener professors de l’ IES Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX impulsaran, quasi dos segles després que deixàs de funcionar, la recreació històrica dels senyals que emetien les torres i talaies costaneres de Mallorca.

L'encesa de llums vol ser un senyal per sensibilitzar tothom davant el drama humanitari que viuen els refugiats de la Mediterrània. I, a part de fer valer el ric patrimoni arquitectònic i històric de l'illa, la iniciativa ret homenatge a la figura de Joan Binimelis (mort el 12 de gener de 1616, d'aquí a poc farà 401 anys), l'astrònom manacorí que ideà les talaies per alertar de les invasions pirates.

L'organització ha distribuït equips de gent a cada una de les talaies i torres necessàries per poder transmetre els senyals, que seran de fum a les 13 hores i de llum a les 18.15 hores. La primera a encendre's serà la torre de na Pòpia (avui substituïda per un far inacabat), a sa Dragonera. El senyal es propagarà visualment cap al nord i cap al sud i entrarà dins la badia a través de Cala Figuera, el cap Enderrocat i el castell de Bellver, on serà rebut per les autoritats i els mitjans de comunicació.

"Que aquelles torres i talaies que, en el seu origen, foren concebudes com a elements defensius davant dels innegables perills que arribaven de la mar serveixin ara com a fars per il·luminar el camí d'aquelles persones que, fugint de la guerra, la violència i la misèria, aspiren a una vida millor. A una vida, senzillament, humana", conclouen els organitzadors en un manifest.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF