Balears 23/09/2013

L'entrenador de Rafel Nadal veu "fanatisme" en la política lingüística del Govern Bauzá

Els samarretes verdes donen l'esquena a Bauzá a l'escola Mata de Jonc

ARA Balears
2 min

PalmaToni Nadal, tiet i entrenador del tenista Rafel Nadal, Toni Nadal, ha criticat aquest dilluns la política lingüística del govern de José Ramón Bauzá, que ha provocat una vaga indefinida a l'escola balear arran de la imposició del decret de trilingüisme. Al programa Hora 25 de la SER, Nadal ha donat suport a l'aturada dels docents, que avui han iniciat la segona setmana de protestes. "El gran problema aquí és el fanatisme. No és possible que l'educació estigui en mans dels polítics", ha expressat Nadal.

Nadal, que s'ha mostrat partidari que els seus fills estudiïn en català, ha apuntat que no entén l'animadversió cap a la llengua catalana. En el programa conduït per Àngels Barceló, fet des del col·legi concertat Mata de Jonc, també hi ha participat el president balear, José Ramón Bauzá.

Immersió i fracàs escolar, segons Bauzá

Bona part del públic que ha anat a veure com es feia el programa s'ha girat d'esquena quan la periodista de la Cadena SER entrevistava el president. Molts duien samarretes verdes i ho han fet en senyal de rebuig a les seves paraules. Bauzá ha continuat enrocat al discurs monolític en defensa del decret del Tractament Integrat de Llengües (TIL), dient que fa el que li ordenaren votant-lo amb la majoria absoluta i que sempre ha volgut negociar. Amb tot ha, rebaixat la postura d'alguns membres del partit que duen setmanes culpant la immersió lingüística en català del fet que les Illes Balears siguin a la coa de l'abandó escolar. "El fracàs escolar és conseqüència de molts factors i un, que no és determinant, és la immersió, per això proposam un altre model", ha declarat el president.

En l'emotiu programa el president s'ha acabat enduent una samarreta verda de la plataforma crida que la lliurat la directora de l'escola Mata de Jonc i ha hagut de sentir com el batle de Pollença, Bartomeu Cifre, rebutjava el TIL. "La realitat social que vivim als pobles és molt diferent a la que es veu des d'un despatx", ha declarat. Però tot això no ha estovat el president, que insisteix en definir el decret de mínims, que permetia que els centres poguessin fer, si ho volien, immersió lingüística, com el model educatiu "de la imposició", mentre que el TIL, que impedeix l'ensenyament 100% en català, seria el model "de la llibertat i la igualtat".

Bauzá tampoc ha cedit en la negociació i assegura que són els sindicats els que no volen pactar, perquè reclamen que s'ajorni l'aplicació del TIL i es retirin els expedients als directors d'institut de Maó, dues coses que ni tan sols vol discutir. "El president no té l'última paraula sobre un expedient", ha dit en referència als directors, assegurant que no pot fer res sobre els expedients sancionadors. És més, Bauzá també ha dit que "no és veritat" que tota la comunitat educativa i tots els pares donin suport a la mobilització dels docents i manté que la minoria que es manifesta no es pot imposar "a la majoria silenciosa".

stats