ELS PORTS, LES PORTES DE LES ILLES
Balears 16/04/2016

Reparació i manteniment d’embarcacions, un sector capdavanter a les Illes

Una de les activitats econòmiques amb més futur i més innovadores de les Illes Balears i un lloc de feina per a centenars de persones

Diego Villalonga
4 min
INSTAL·LACIONS 
 El port de Palma, a la imatge, disposa d’unes instal·lacions preparades per reparar iots de grans dimensions.

PalmaEls ports de les Balears, els cinc ports gestionats per l’Autoritat Portuària, no són només un lloc de pas de passatgers i mercaderies, tampoc són exclusivament un espai d’oci per a les embarcacions recreatives, són també un lloc de feina per a centenars de persones que tenen com a professió els diversos serveis que ofereixen els ports a les empreses i els ciutadans.

Un àmbit en el qual destaquen els ports de les Illes i en el qual són capdavanteres és en tot el que fa referència als serveis de reparació i manteniment d’embarcacions. Es considera una de les activitats econòmiques amb més futur i més innovadores de Balears, a pesar de ser poc coneguda i reconeguda.

Un sector en creixement que no ha patit la crisi

Als nostres ports hi ha 145.000 metres quadrats de superfície portuària destinats a aquestes activitats, la meitat al port de Palma i la resta repartits entre Alcúdia, la Savina, Eivissa i Maó. Aquí s’ubiquen més de 450 empreses i hi treballen uns 2.300 professionals del sector, que arriben als 3.000 si consideram els llocs de feina indirectes.

El creixement ha estat exponencial: l’any 2007 hi havia a les Illes 210 empreses, menys de la meitat que ara; tampoc arribaven a la meitat els llocs de feina, un milenar. És un dels pocs sectors que no ha resultat afectat per la crisi, tot el contrari, ja que ha crescut durant els anys més difícils per a la majoria d’empreses.

Hi ha grans empreses, com Astilleros de Mallorca i STP (Servicios Técnicos Portuarios), que tenen la seu al port de Palma i es troben entre les més importants i avançades de la Mediterrània, però també hi ha centenars de petites empreses i autònoms treballant als cinc ports.

Serveis complets per reparar i mantenir embarcacions

Les àrees de servei dels ports disposen de tot allò que fa falta per oferir qualsevol servei relacionat amb el manteniment i la reparació de qualsevol tipus d’embarcació: velers petits i grans, motores, iots, barques de fusta...

Els varadors disposen de travel-lifts. En el cas de l’àrea de serveis del port de Palma, n’hi fins i tot d’aptes per a iots de fins a 700 tones i 120 metres. Hi ha fosses d’avarada, tallers, aigua a pressió, torres de treball i elevadors, subministrament de combustible...

En aquestes modernes instal·lacions es duen a terme treballs de neteja, cobertura i hivernada d’embarcacions. Es fan tot tipus de tasques de manteniment, reparació i fins i tot feines de restauració: fusteria, pintura, modificacions d’estructura interna o de l’aparell de vela, a més de tot allò que fa referència als motors, els treballs elèctrics i electrònics.

El conjunt de les empreses del sector ubicades als ports de Balears proporcionen els seus serveis a unes 2.000 embarcacions de tot tipus cada any, entre les quals hi ha anualment uns 120 dels considerats ‘superiots’.

Són molts els vaixells procedents d’altres ports que cada any fan una aturada tècnica o d’hivernatge al port de Palma. És per això que aquest sector pot proporcionar llocs de feina estables durant tot l’any.

Seguretat i prevenció de la contaminació

Es posseeixen tots els requisits per garantir la seguretat dels treballadors i les embarcacions, com vigilància o prevenció d’incendis; les empreses han fet grans avanços en aquesta línia i les condicions de treball han millorat considerablement.

També s’han fet importants avanços en matèria ambiental, per tal de complir amb la legislació vigent i reduir els impactes a l’entorn. Les empreses concessionàries dels serveis de manteniment i reparacions han d’assegurar la correcta gestió dels residus que genera la seva activitat, a banda d’aplicar mesures de prevenció de la contaminació: les àrees de treball disposen de xarxa de drenatge, dipòsits de decantació, recollida d’aigües olioses o barres anticontaminació.

Es tracta de fer tot allò necessari perquè els residus que es puguin reciclar es reciclin i que els que són perillosos, es tractin de manera adequada. També s’ha d’evitar l’emissió de gasos o partícules a l’atmosfera, cobrint les àrees de feina, i molt especialment eliminar qualsevol abocament a la mar.

Un sector punter amb un gran potencial de creixement encara

En definitiva, aquesta és actualment una activitat econòmica de primer ordre que, a més de generar llocs de feina, mou més de 450 milions d’euros cada any i es troba a primera línia en aquesta matèria a tota la Mediterrània, especialment el port de Palma, considerat tot un referent per al sector, que competeix en la ‘primera divisió’ amb Barcelona i els principals ports de França i Itàlia. Palma destaca no només per la tecnologia, sinó també per l’experiència de primer nivell i perquè ofereix uns serveis complets, de qualitat i amb tots els requisits de seguretat i prevenció de la contaminació. També es valoren de manera molt positiva el clima, el paisatge i els serveis complementaris que ofereix la ciutat de Palma als potencials clients d’aquest sector.

Format audiovisual

Com a complement d’aquest projecte divulgatiu sobre els ports de les Illes Balears, podreu trobar a la pàgina web de l’ARA Balears el vuitè capítol de la sèrie: ‘Els ports, les portes de les Illes’. Aquesta setmana tracta el tema de les reparacions i el manteniment d’embarcacions.

stats