Balears 05/04/2016

La renda social garantida ja és una realitat

El Govern calcula que, enguany, hi podran accedir 3.000 famílies sense recursos

Jaume Vinyas
2 min
La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, abans de l'aprovació d'una llei cabdal per al seu departament.

PalmaEl Parlament ha aprovat la Llei de la renda social garantida, un dels projectes emblemàtics de la present legislatura. La nova norma reconeix el dret dels ciutadans sense ingressos (i que compleixin certs requisits) a cobrar una prestació econòmica mensual dirigida a cobrir les necessitats bàsiques.

El subsidi s'anirà implementant de manera gradual i, enguany, el podran demanar les famílies amb menors a càrrec. A partir de l'any vinent, s'hi aniran afegint altres situacions de necessitat.

El Govern hi destinarà 20 milions d'euros el 2016 i, progressivament, ampliarà el pressupost fins a arribar als 60 milions.

El Govern calcula que la renda tindrà, enguany, una dotació mitjana de 684 euros i s'espera que beneficiï 3.000 famílies. La llei du incorporat un annex amb un barem que calcula la prestació. Aquest barem estipula un mínim de 429 euros i un màxim de 776. Aquest barem s'ha calculat a partir de l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM).

La consellera, Fina Santiago, ha justificat la necessitat d'implementar gradualment la llei per la seva “ambició”. Precisament, aquest ha estat un dels aspectes més criticats pel PP que, tot i estar d'acord amb l'esperit de la llei, ha lamentat “la manca de concreció”. La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha reclamat, en aquest sentit, un compromís del Govern perquè la llei estigui completament implementada abans no acabi la legislatura.

Debat i valoracions

El PP, Ciutadans i El Pi han criticat que el subsidi sigui compatible amb altres prestacions. Precisament, aquest és el punt que més han lloat les formacions progressistes. Santiago defensa que volen fomentar la recerca activa de feina i ha recordat que els beneficiaris estaran obligats a acceptar qualsevol feina que els ofereixen per molt baix que sigui el sou. A canvi, podran continuar cobrant la renda.

Per la seva banda, la diputada de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, ha destacat que “no només recuperam drets, sinó que en cream”. En aquest sentit, ha assegurat que es tracta d’”un dia alegre i històric” del qual, ha dit, “tots n’hauríem d’estar orgullosos”. Amb tot, ha reconegut que amb la renda mínima “no acabam la feina” i ha instat la resta de partits a “cercar solucions” a les creixents desigualtats socials.

El diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha destacat que “quan semblava que no hi havia alternativa a les retallades, s'ha vist que es poden apartar 20 milions i dedicar-los a despesa social”. En aquest sentit, ha celebrat el que considera una fita de l’anomenada nova política. “Un clam popular ha passat als programes electorals i, finalment, s’ha aprovat com a llei”, ha celebrat.

Castells ha reconegut que es produiran abusos d’aquesta renda, però ha defensat que “el que no podem fer és no tirar-la endavant per por dels abusos”. A més, ha afegit que la llei “no és una barra lliure” i ha remarcat que s’ha previst un règim sancionador per als qui se’n vulguin beneficiar il·lícitament.

stats