ACOLLIDA
Balears 26/04/2016

La primera família de refugiats ja està instal·lada a l'alberg de Platja de Palma

Creu Roja Balears ha indicat que han arribat "tranquils i entusiasmats" i que després del "camí dur entren en una etapa esperançadora"

C. Román
2 min
La primera família de refugiats ja està instal·lada a l'alberg de Platja de Palma

PalmaAquest dimarts han arribat els primers refugiats a les Balears i s'han instal·lat a l'alberg de Platja de Palma. En concret, ho ha fet una família albanesa composta de dos adults i un nin de cinc anys. En les pròximes setmanes, arribaran 39 refugiats més procedents del conflicte sirià i del Pakistan.

L'alberg estava tot llest per a la seva arribada. Moblat amb mobles i roba que han donat ciutadans anònims i amb el personal que atendrà aquests dies la família. En concret, hi ha monitors, treballadors socials, psicòlegs, advocats... Amb tot, entre voluntaris i treballadors, s'asseguren que sempre hi hagi algú a l'alberg durant les 24 hores.

La família de refugiats dormirà en una de les 25 habitacions que té l'alberg. Les habitacions, distribuïdes en tres plantes, tenen entre un i tres llits, un bany privat i una petita terrassa. Les places homologades ascendeixen a 50 i existeix la possibilitat de juntar dues habitacions si hi arriben famílies més nombroses. A la planta baixa hi ha espais per realitzar tallers en grup, espai d'oci, menjador i les oficines dels treballadors.

"Han arribat bé, tranquils i entusiasmats"

La directora autonòmica d'Inclusió Social de la Creu Roja Balears, Dolça Feliu, ha relatat als mitjans l'arribada dels tres primers refugiats. Encara que no se sap el motiu pel qual fugen d'Albània, la Conselleria va precisar que "normalment els d'aquest país fugen per persecucions ètniques".

Segons Dolça Feliu, la família ha tingut un vol des de Barcelona "tranquil", han arribat "bé, tranquils i entusiasmats" després de passar per una etapa dura i aconseguir finalment que un país els acceptàs l'asil. "Vénen d'un camí dur i difícil i ara entren en una etapa esperançadora".

El treball de la Creu Roja amb els refugiats passarà per tres fases, ha tornat a recordar Feliu. La primera és la fase d'acollida, on es duran a terme polítiques d'inserció laboral, escolarització, cursos lingüístics i d'inspecció, per si hi ha cap emergència sanitària o jurídica. La segona fase consistirà en la integració i es fomentarà l'ocupació com a eina integradora. Per últim, en la tercera fase esperen que els individus siguin totalment autònoms i aportar-los en tot cas ajuda puntual.

Per què les Balears?

El dret d'asil consisteix a acceptar en el nostre sòl immigrants que s'han vist obligats a abandonar el seu país per motius bèl·lics, racials, religiosos, catàstrofes, etc. Les nacions, i en aquest cas Espanya, estan obligades a concedir aquest asil humanitari.

En el cas espanyol, aquest es troba "desbordat", com va assegurar ahir la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago. Tot i així, està procedint a reubicar en comunitats autònomes diferents nombres de refugiats que actualment estan en països com Grècia i Itàlia.

Qui fa el repartiment de places és la Unitat de Treball Social (UTS) del Ministeri de Serveis Socials, Igualtat i Sanitat. A l'hora de valorar la destinació, es té en compte si els espais proposats per les comunitats autònomes preveuen possibilitats per a famílies.

Des de la Creu Roja Balears reconeixen que no saben per què s'ha triat aquest alberg, però que pot ser perquè té la possibilitat d'acollir grups de persones i famílies a la vegada. Fins a l'arribada dels altres 39 refugiats, la família de tres hi viurà tota sola.

stats