CRISI HUMANITÀRIA

Balears es converteix en terra d'acollida de refugiats

L'alberg de Platja de Palma rebrà 42 persones a partir d'aquest dimarts procedents del conflicte sirià, d'Albània i del Pakistan 

El Govern de les Illes Balears i la Creu Roja han anunciat aquest dilluns en una roda de premsa urgent que aquest dimarts començaran a arribar els refugiats a les Balears, una de les "demandes més sentides en els darrers mesos", segons ha explicat la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago.

En total, ho faran 42 persones refugiades, 38 de les quals actualment són a Grècia i són procedents del conflicte sirià. Tres d'elles són una família albanesa i, per últim, vindrà una persona del Pakistan. 

Segons ha explicat Santiago, ahir el govern central va anunciar-ho al Govern balear i avui matí els ho ha confirmat. Aquest dimarts arribarà a Mallorca la família albanesa, composta per dos adults i un fill menor d'edat, per a qui el Govern demana "respecte i intimitat" per afavorir-ne la integració.

Amb tot, ha explicat el president autonòmic de Creu Roja Balears, Toni Barceló, s'ha de vetllar per la intimitat i confidencialitat d'alguns d'aquests refugiats perquè els arriben alertes que la retransmissió d'imatges d'alguns d'ells pot posar en perill algú de la seva família a la seva ciutat d'origen.

Tots els refugiats que arribaran en les pròximes setmanes a les Balears ja tenen la sol·licitud d'asil feta i acceptada. En els pròxims mesos rebran l'estatut de refugiats. Aquestes seran les primeres persones que vindran a l'alberg de Platja de Palma, preparat i enllestit per rebre'ls. Amb aquesta arribada, s'inicia l'acollida de refugiats i les Illes es converteixen en " terra d'acollida" i ja entren dins la " xarxa", ha explicat Santiago.

La seva arribada s'explicarà en tres fases, segons ha assegurat el president autonòmic de Creu Roja Balears, Toni Barceló. En la primera, la fase d'acollida, es duran a terme polítiques d'inserció laboral, escolarització i cursos lingüístics. La segona consistirà en la integració, en què es donarà suport i ajudes econòmiques pel foment de l'ocupació. Per acabar, l'autonomia plena dels refugiats, qui una vegada integrats podran rebre ajudes periòdiques. 

"Espanya està desbordada"

La consellera ha explicat que aquesta és la primera vegada que arriben refugiats gràcies a la col·laboració entre la Comunitat i el govern estatal. Fins ara, si demanaven asil a l'aeroport, per exemple, molts d'ells acabaven a la Península, ha explicat Toni Barceló.

Per això, Fina Santiago ha aprofitat per agrair la col·laboració entre ambdues institucions i també la que han aportat els ciutadans anònims gràcies a les donacions que han fet a l'alberg. 

Santiago ha aprofitat per valorar la situació en què està Espanya, que es troba " desbordada" per la situació dels refugiats. Ha lamentat que " generacions futures ens jutjaran per com estam gestionant aquesta crisi". Per això, ha tornat a oferir la seva col·laboració per facilitar la coordinació i ha demanat que tinguin en compte aquesta comunitat.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF