Balears 02/10/2017

El PSIB considera que el referèndum català "no és vàlid" i no legitima una declaració unilateral d'independència

"La votació d'ahir és una excusa massa pobra", afirma el portaveu parlamentari, Andreu Alcover

Ara Balears
2 min
Els diputats del PSIB, Andreu Alcover i María José Camps, aquest dilluns, en roda de premsa.

PalmaEl portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover, ha afirmat aquest dilluns que el referèndum d'autodeterminació realitzat ahir a Catalunya “no és vàlid” i, per tant, “no ha de servir com a excusa per a una declaració unilateral d'independència, que és el que tothom tem”.

“Posar com a excusa la votació d'ahir és una excusa massa pobra”, ha insistit Alcover, qui ha responsabilitzat, en part, el govern central del PP de la situació viscuda ahir al Principat. “Si haguessin escoltat, no s'hauria arribat on s'ha arribat”, ha assegurat. Així mateix, ha lamentant que el PP no hagi formulat cap proposta per solucionar el problema. “No es pot negar la realitat”, ha conclòs.

El PSOE, ben al contrari, segons ha defensat, ha reclamat des del principi “diàleg, reforma de la Constitució i fer passes cap a un estat federal”.

“El moviment independentista –hi ha afegit– ha arribat a un punt de no retorn”. “Per tant –ha remarcat– a l'Estat li toca mostrar-li la via de tornada a través de la negociació”. En aquest sentit, ha reiterat que “l'Estat està obligat a asseure's amb Catalunya en un diàleg sense condicions i sense apriorismes fins arribar a un pacte”. “Només hi haurà consens –ha advertit– si hi ha cessions de les dues parts, com va succeir el 1978”.

En aquest sentit, Alcover ha remarcat que la formació no vol que Catalunya s'independitzi, però sí “que es trobi còmoda” dins l'Estat.

Els socialistes, ha anunciat, han presentat una esmena a la iniciativa de Ciutadans que debatrà demà dimarts el Parlament sobre Catalunya, en què es condemnen els actes violents d'ahir i en què s'insta els governs espanyol i català a iniciar un procés de negociació “sense condicionaments per arribar a un acord que superi l'actual divisió social”.

stats