SALUT PÚBLICA
Balears 11/03/2017

La ponència del cànnabis pren fua

Els partits ja han posat sobre la taula una trentena de noms d’experts per començar a fer feina

Jaume Vinyas
2 min
Les conclusions de la ponència per regular els clubs de cànnabis podrien estar a punt a l’estiu.

PalmaLa Comissió de Salut tancarà, aquest proper dimecres, la llista d’entre 12 i 14 experts que participaran en la ponència d’estudi per regular les activitats cannàbiques a les Illes Balears. Dimecres passat es va realitzar la primera reunió dels grups parlamentaris i, davant el fet que hi ha un consens bastant ampli, tot i que també hi ha visions divergents, s’ha decidit tirar pel dret i posar en marxa, sense més dilació, les compareixences. Segons han explicat a l’ARA Balears fonts presents a la comissió, la idea és que les conclusions estiguin enllestides a principis d’estiu, abans que finalitzi l’actual període de sessions.

Les compareixences començaran d’aquí a dues o tres setmanes i seran obertes al públic. Els partits han posat una trentena de noms sobre la taula que caldrà ‘garbellar’ en la sessió d’aquest dimecres. Entre els proposats destaca, per exemple, la uruguaiana Raquel Peyraube, qui fou una de les peces clau en el procés de legalització de l’ús de la marihuana al seu país durant el govern de José Mujica. Peyraube es troba a la llista de MÉS per Mallorca que també inclou diversos activistes i especialistes de renom com el bioquímic Manuel Guzmán, qui ha estudiat l’impacte dels cannabinoides a l’organisme, amb especial èmfasi en les bases moleculars de la seva acció als camps de l’oncologia i la neurodegeneració.

A la llista de noms que proposa el PSIB hi ha majoria de representants del Servei de Salut de les Illes. Hi destaca, però, la presència del fiscal antidrogues de Balears, Adrián Salazar. El PP, en canvi, demana la compareixença de les lletrades del govern central i de la Comunitat amb relació a aquest tema, així com la de la lletrada d’alguna comunitat on ja s’hagi aprovat una normativa semblant, entre altres especialistes del camp de la salut.

Una ponència amb tres apartats

La ponència s’estructurarà en tres apartats, en la mateixa línia de la Proposició No de Llei que, fa tot just un any, van presentar els partits que integren el Pacte. Així, es vol reconèixer l’ús terapèutic del cànnabis “per part d’aquelles persones malaltes per a les quals aquesta substància pot ser un bon complement o un substitutiu durant el tractament de diferents símptomes”, especialment en temes pal·liatius del dolor. Una segona línia, potser la més polèmica, serà la regulació de les associacions cannàbiques, com s’està fent a Catalunya i al País Basc. Els promotors de la iniciativa asseguren que persegueixen dos objectius. D’una banda, protegir les associacions que en promouen el consum responsable (actualment n’hi ha una vintena llarga a les Balears) i, especialment, els seus clients, alguns dels quals són, justament, malalts que compren cànnabis amb intencions pal·liatives. De l’altra, i també prenent com a exemple el cas català, evitar la proliferació de punts de venda de droga massiva que s’aixopluguin sota el paraigua de l’alegalitat d’aquests clubs. Finalment, la ponència estudiarà també desenvolupar nous programes d’informació, prevenció i promoció de la salut en drogodependències, especialment per a la població jove.

Les primeres compareixences podrien tenir lloc a finals d’aquest mes o, com a molt tard, a principis del mes d’abril.

stats