Balears 20/09/2017

Podem reclama un "pla d'emergència" a Educació i critica la "falta de planificació" escolar

Veu molt complicat que el Govern compleixi amb la promesa de construir 11 nous centres fins a final de legislatura i es redueixin un 70% els barracons

Martí Gelabert
2 min
Els diputats de Podem, Salvador Aguilera i Laura Camargo, amb el conseller d'Educació, Martí March, i el director general Antoni Morante

PalmaCop de Podem damunt la taula del director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante. La secretària política del partit, Laura Camargo, i el diputat Salvador Aguilera han criticat aquest dimecres dematí la "falta de planificació" de la Conselleria d'Educació davant de l'augment de població escolar i, en conseqüència, de barracons i la falta d'infraestructures educatives.

Tot i que no han arribat a demanar la dimissió de l'equip de Morante –com sí que va fer la diputada i exconsellera popular Núria Riera–, Podem ha exigit a Educació que es posi les piles amb la construcció de nous centres. Ha reclamat un "pla d'emergència" al conseller Martí March per tal de poder fer efectives les promeses de la Conselleria. Dues, sobretot, en concret: que els barracons es redueixen un 70% i que es construeixin 11 centres nous fins a final de legislatura. Estan, de fet, remarcades en el Pla d'infraestructures que va aprovar la Conselleria –i que Podem exigí per desbloquejar el pressupost de l'Ibisec, a més de fer-ne el seguiment.

Ara bé, Podem sap i considera que aquestes dues promeses estan molt lluny de fer-se efectives. Ho ha explicat amb dades: la legislatura acaba el 2019 i per a aquest curs no només no ha davallat el nombre de barracons, sinó que s'ha incrementat a 16. A més, dels 11 centres planificats, només n'hi ha un de nou, el de Son Macià.

Pressupostos de 2018

"Si no es fa la planificació necessària, és impossible solucionar els problemes de massificació a les nostres aules", ha expressat Camargo, en roda de premsa. En la mateixa línia, ha demanat més pressupost i arribar als mil milions d'euros, tot i que no ha volgut excusar el problema educatiu només amb l'argument econòmic.

La comunitat educativa també ha demanat aquests més de mil milions d'euros per poder fer front a la problemàtica que, denuncien, viu l'educació de les Illes. Per als pressupostos de 2018, Aguilera ha reclamat que es prioritzi l'educació. "Enguany el pressupost [de les Illes] rondarà els 5.000 milions d'euros, però un de cada cinc anirà a pagar interessos i a amortitzar el deute", ha denunciat Aguilera. En aquesta línia, ha recordat els sobrecostos de les autopistes d'Eivissa i la construcció del Palma Arena i Son Espases: "Són milions que durant les darreres dècades no s'han invertit en educació".

Camargo ha volgut insistir que "planificar és guanyar". Tot i que la Conselleria defensa que és complicat conèixer el nombre d'alumnes nouvinguts i nous que començaran cada curs, Podem considera que "la tendència és a l'alça" i que "és tan senzill com anar veient com ha anat l'evolució".

També s'ha fet una crida a consells i municipis perquè es posin damunt la taula "les necessitats reals de cada municipi i cada illa perquè a mitjan i llarg termini es pugui planificar". De fet, un dels 'handicaps' que des d'Educació s'exposa per la falta de construcció de nous centres és la celeritat dels processos. Però Podem, en aquest pla d'emergència, reclama més personal per poder continuar duent a terme ampliacions i reformes i, alhora, la construcció de nous centres. Aguilera també ha demanat als municipis que treballin de la mà del Govern en matèria de solars i que aquest no sigui un motiu que faci estancar el Pla d'infraestructures.

stats