Balears 20/07/2017

Podem s'avé a negociar amb el Govern per salvar les sancions al lloguer turístic il·legal

La formació dels cercles admet que la peculiar votació de dimarts pot generar "problemes" en la persecució de la oferta il·legal però manté que no hi ha dubte de la prohibició als plurifamiliars

Jaume Vinyas
2 min
La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, en imatge d'arxiu, al Parlament.

PalmaPodem accepta asseure's a negociar amb els socis de govern una revisió de la regulació del lloguer turístic aprovada aquest dimarts, però, en principi, amb l'únic objectiu d'apuntalar el règim sancionador, que preveu multes de fins a 400.000 euros per a l'oferta il·legal. “Entenem que en aquest tema hi pot haver problemes que volem sancionar”, ha assenyalat la portaveu parlamentària, Laura Camargo.

D'aquesta manera, la formació dels cercles 'compra' una part del discurs del vicepresident, Biel Barceló, qui avui dematí ha advertit que "aplicarem l'element sancionador amb totes les conseqüències quan tinguem aquesta seguretat jurídica" que el text aprovat pel Parlament no garanteix, segons ha admès.

Camargo, però, ha defensat que els seus assessors jurídics els estan donant la raó en l'anàlisi que han fet fins ara del resultat de la votació, que divergeix de la valoració del Govern: mantenir l'article 49, com el va redactar l'exconseller de Turisme Carlos Delgado, prohibeix el lloguer turístic en plurifamiliars excepte en la nova tipologia de lloguer d'habitatge principal, que no permet que es practiqui més de 60 dies a l'any. “Totes les al·lusions que hi ha als plurifamiliars en la resta de la llei s'entén que es refereixen a aquesta modalitat”, ha assenyalat, descartant incoherències, com asseguren MÉS i el PSIB.

El portaveu parlamentari socialista, Andreu Alcover, ha afirmat, en canvi, que la llei “queda coixa” i que hi ha “molts dubtes jurídics sobre l'aplicabilitat d'alguns articles”. Amb tot, ha volgut llevar importància a les crítiques i ha assegurat que es tracta d'un “problema puntual al qual cal cercar solució”. “Entenem que l'oposició faci dramatisme i que digui que tot és un desastre”, hi ha afegit, i ha admès, finalment, que el fet “que sigui un problema puntual no li lleva la gravetat”.

En aquest sentit, ha mantingut les declaracions de dimecres de la secretària d'Organització, Bel Oliver. “Hi haurà conseqüències, però avui no n'hem xerrat. Evidentment, hi haurà un abans i un després” de la votació de dimarts, ha assegurat sense entrar en detalls. “Haurem de fer les coses diferents, s'haurà de negociar d'una altra manera, amb més garanties”, s'ha limitat a dir.

stats