Balears 04/08/2016

Deu municipis de Mallorca, en alerta per sequera

La directora general de Recursos Hídrics demana als ajuntaments més implicació en la lluita contra la carestia d'aigua

Jaume Vinyas
3 min
El pantà de Cúber, afectat per la sequera.

PalmaLes Balears arriben al moment clau de la temporada turística amb les reserves d'aigua sota mínims. La manca de pluges, la pressió humana excessiva fruit de la sobreexplotació turística i la falta de conscienciació ciutadana amenacen amb arruïnar uns aqüífers que, a Mallorca, es troben al 44% de capacitat. La Unitat de Demanda (UD) del Pla de Mallorca ja ha entrat en alerta per sequera i els pobles de la Serra de Tramuntana estan en situació d'"alerta tècnica", perquè, tot i tenir unes minses reserves hídriques, no les poden explotar per manca d'infraestructura. "No podem dir quan es pot arribar a una situació d'alerta o emergència però els recursos, a totes les illes, han anat minvant el mes de març", ha dit la directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau, en la presentació de les dades.

Índex de sequera hidrològica en el mes de juliol.

Els municipis afectats per l'alerta són: Ariany, Campos, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, Sant Joan, Santa Margalida, ses Salines i Vilafranca. La situació s'explica, en part, per l'augment de la demanda a la Colònia Sant Jordi i als nuclis turístics de Santa Margalida. La resta de l'illa, no obstant això, també es troba en situació de prealerta i Garau ja ha advertit que "al Pla s'estan esgotant els recursos".

Evolució de l'Índex de sequera hidrològica a la unitat de demanada del Pla.
Evolució de l'Índex de sequera a la unitat de demanda de Tramuntana.

La directora general no ha esquivat la cruesa de la situació, si bé ha reivindicat la feina feta pel Govern per atenuar els efectes de la manca de pluja, especialment pel que fa a la reparació i a la posada en marxa de les dessaladores que hi ha a tot l'arxipèlag. Tot i advertir que "tenim un termòmetre que ens està dient que el pacient no està bé", ha afegit que "el ritme de davallada dels aqüífers és suau, tenint en compte la quantitat de gent que hi ha "a l'Arxipèlag. Garau aposta per ampliar les dessaladores d'Alcúdia i Andratx i a ampliar la xarxa de canonades per poder fer arribar aigua dessalada a més pobles de Mallorca.

Eivissa repunta i Menorca es manté

Contra tot pronòstic, les reserves hídriques d'Eivissa han experimentat un lleuger augment el darrer mes i se situen al 35%. L'augment, de set punts, es deu a la correcció d'un error tipogràfic en el darrer índex, que les situava al 24% quan realment estaven al 28%, i a un increment de les pluges, especialment a la zona de Sant Joan. Així, el mes de juliol van caure 26 litres per metre quadrat quan, generalment, aquests mes, n'hi cauen 5 de mitjana. La directora general també ha apuntat com a possibilitat que quan els tècnics van prendre les mostres del mes de juny, s'acabés de produir una extracció important en alguna massa d'aigua. En aquest sentit, ha recordat que es tracta d'indicadors que solen ponderar-se i no s'han de prendre com a xifres exactes.

Evolució de les reserves hídriques ponderades a Eivissa els darrers 10 anys,

Pel que fa a Menorca, és l'illa que presenta una situació més estable, amb les reserves al 53% tot i que es subratlla que s'està acostant a l'estat de prealerta i ha perdut un 12% dels recursos hídrics en tres mesos.

stats