EDUCACIÓ: CONFLICTE A LES AULES
Balears 05/06/2014

Els 5 milions de la vaga no són per a beques

Els usuaris de menjador han baixat un 30% en dos anys perquè les famílies no poden pagar el servei

Mercè Pinya
2 min

PalmaEls ajuts de la Conselleria per a menjador per al curs que està a punt d’acabar encara no s’han abonat. Docents i famílies denuncien que la dura situació econòmica, sumada a la retallada d’ajuts o al retard en el pagament, han duit les famílies més necessitades al límit. De fet, els darrers dos anys FAPA Mallorca calcula que els usuaris de menjador han disminuït entre un 30 i un 35% a causa de la impossibilitat de moltes famílies d’avançar els doblers per al servei de menjador. La situació també ha fet que alguns centres hagin optat per, directament, eliminar el servei.

La convocatòria d’ajuts per a menjador per al curs 2013-14 es publicà tot juts fa un mes i mig, a finals d’abril, al BOIB, i fixa que els alumnes han d’haver fet ús del servei de menjador un mínim del 50% entre el dia 13 de setembre i 20 de desembre de 2013, i entre el dia 7 de gener de 2014 i el 20 de juny de 2014. El pagament de les quanties assignades es farà efectiu abans del 30 de juny de 2014 -per al primer pagament- i abans del 31 de desembre de 2014 -per al segon pagament-.

Des de l’Assemblea de Docents i FAPA Mallorca veuen en aquest sistema un niu de problemes, ja que “és com donar oxigen a un mort”, afirmà el president de la Federació d’Apima, Vicenç Rodrigo, per donar a entendre la poca utilitat dels ajuts que arriben a posteriori, que qualifiquen de “sistema pervertit”.

“Hi ha moltes famílies que no poden bestreure el que costa el menjador”, explicà el president de l’Apima del CEIP Rafal Vell, Miquel Àngel Verd. De fet, en aquest centre de Palma l’Associació de Pares i Mares gestiona des de fa més de vint anys el menjador, que compta amb tres cuineres i tres monitores, tres menys que els cursos anteriors. Verd explica que també s’han hagut de fer ajustos arran de la davallada d’usuaris. Aquest curs dinen cada dia en aquesta escola 148 infants, però el curs passat eren 210 i en els anys anteriors a la crisi la xifra habitual se situava en 250. “Convidam la consellera d’Educació a dinar amb nosaltres al menjador perquè s’adoni de com és d’important aquest servei dins l’escola, també a escala educativa i de valors”, assegurà. En aquest sentit, Rodrigo afegí que el menjador és un “espai d’oportunitats per potenciar”.

Canviar el sistema

Docents i famílies plantegen a la Conselleria d’Educació la necessitat i urgència de canviar el sistema d’ajuts per un de beques, per poder abonar els doblers a les famílies per avançat. Amb tot, creuen que a l’administració “no li interessa” aquest sistema perquè les quanties a abonar serien molt superiors, però per a això tenen una altra proposta: que el Govern faci servir els 5 milions que calculen que s’estalvià en els sous dels mestres i professors durant la vaga indefinida.

De fet, l’Apima del Rafal Vell ja sol·licità informació a la Conselleria sobre “què ha passat amb els 14.000 euros que s’han estalviat aquí”.

“La Constitució parla d’educació gratuïta i que l’Estat ha de garantir-hi l’accés”, afegí Iñaki Aicart, per denunciar la “despesa corrosiva” que suposen els llibres de text per a les famílies. Sense beques convocades per a llibres i les sospites que tenen en relació a la LOMQE i el TIL, que implicaran canvis de llibres, temen el pitjor.

stats